x

poseban dan za muslimane

Bajram namaz: Centralna svečanost održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji! (Video)

Centralna bajramska svečanost u Bosni i Hercegovini održana je danas u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a bajram-namaz je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.


Prije klanjanja bajram-namaza Kavazović je održao tradiciionalnu bajramsku hutbu u kojoj je naglasio da nakon završetka ramazana nastupa novo vrijeme duhovnosti, pojačano postom i drugim ibadetima u ramazanu.

"Slijediti put vjere je svrha i cilj svakog vjernika. Ramazan nas je duhovno okrijepio i donio nam novu snagu, osnažio vjeru i probudio nadu. To nam je neophodno na putu na kojem jesmo i kojim hodimo. Pred nama su borbe, više ih je, nije jedna. A najvažnija je ona sa našim slabostima. Vjera u Boga je nepresušno vrelo snage", kazao je, između ostalog, u bajramskoj hutbi Kavazović.


Dodao je da djelovati po Božijim uputama vjerniku donosi unutrašnju smirenost u srcu, a najveća istina na koju nas Bog podsjeća je da je on Gospodar i Stvoritej svjetova, a ljudi braća i sestre upućeni jedni na druge.


"Vjerujemo da djelo koje je učinjeno u ime Allaha vječno traje, a ono što je učinjeno u ime drugog nestaje. Svaki vjernik treba da nauči kako da se suoči sa životnim iskušenjima u vjerima i nadi, oslanjajući se na Boga u svakom trenutku. Vjera traži da se fokusiramo na ono što nas spaja i ujedinjuje. Kada plane mržnja teško je zaustaviti. Mržnja ne može obogatiti našu zajednicu, ali može uništiti mostove među našim ljudima i nadu u zajedničku budućnost. Otvorimo dijalog raspravom oko zajedničke riječi. Dijalog je put do dogovora, a svađa je put do uništenja", ističe Kavazović.


Zaključio je da je ružno slušati uvrede i neprijateljstvo od onih koji za sebe govore da su vjernici, jer musliman je onaj od čijeg su jezika i ruku sigurni drugi muslimani, drugi ljudi, rekao je kazao je Kavazović citirajući riječi Vjerovjesnika.


"Svađa je ono što nas ne dovodi do cilja, što stvari ne popravlja, već ih čini gorima. U našem javnom prostoru se širi svađalački mentalitet. Iskoračimo u javni prostor argumentirano i sa uvažavanjem. Ne potcjenjujmo opasnosti koje su pored nama. Naša BiH jeste u poteškoćama, ali one nisu ni blizu onima koje smo ostavili iza sebe. Budimo graditeljski, a ne svađalački narod - kazao je reis ef. Kavazović u bajramskoj hutbi", zaključio je Kavazović.

.

.

.

.

.

.

Foto: Ekskluziva.ba/
Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.