x

Baklava s bademima

Pripremite slasnu baklavu s bademima.

Sastojci:

700 g tankih kora

600 g badema

6 kašika šećera


Za sirup:

1 l vode

800 g šećera

500 ml ružine vodice


Priprema:

Odvojite 50 g badema, pa ih isijecite na listiće za uljepšavanje, a ostatak sameljite i pomiješajte sa šećerom. Redajte po dvije tanke kore, posipajte mješavinom mljevenih badema i šećera. Složeno isijecite na kocke i pecite na srednje jakoj vatri da lijepo porumeni. Kuvajte šećer i vodu, pa kad se šećer otopi, dodajte ružinu vodicu, promiješajte i sklonite s vatre. Vruću pečenu baklavu prelijte sirupom, pospite listićima badema i ostavite preko noći da upije sirup.

(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.