x

Baklave, hurmašice, tulumbe... Koja vam je omiljena bajramska poslastica?

Muslimani širom svijeta danas proslavljaju Bajram, praznik kojim se označava kraj ramazana, svetog mjeseca posta.

Bajramska sofra ima veliko značenje za muslimane širom svijeta. Tradicionalni bajramski ručak je vrijeme kad se ljudi okupljaju kako bi sa svojim porodicama, komšijama i prijateljima proslavili i obilježili ovaj veliki muslimanski praznik i završetak mjeseca ramazana.

Bajramska trpeza po pravilu je bogata i raznovrsna. S obzirom na to da slavlje Ramazanskog bajrama traje tri dana, pripremanje predjela, jela, deserta je posao s kojim se kreće i nekoliko dana prije samoga praznika.


A, na dan Bajrama, običaj se da se sofra uredi na najbolji mogući način. Domaćica će odabrati najljepši stolnjak i najljepše posuđe. Najobilniji obrok tijekom bajramskih praznika je zasigurno ručak.

Bajramski ručak u Bosni i Hercegovini najčešće otpočinje supom ili čorbom. Na mjestu glavnog jela je obično neko varivo, uz pite, pečeno meso. Desert dolazi na kraju, i to najčešće u obliku slastica turskoga porijekla, a koje zahtijevaju poprilično kulinarsko iskustvo.


Bajramska trpeza, pored tradicionalnih, slanih jela kao što su sogan dolma, hadžijski i šiš ćevap, bamija, razne vrste pita i čorbi kao što je npr. begova, uključuje i nezaobilazne slastice, poput baklave, tulumbi, hurmašica, kadaifa i tufahija.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.