x

Balkanu će se desiti Čikago: Prijeti nam vremenska apokalipsa! Smrzavaćemo se na minus 40, ali i kuhati na plus 50!

Klimatolog Vladimir Đurđević upozorava da i za Balkan postoji mogućnost sličnih scenarija kao što se trenutno dešava u Americi iako to neće biti u bliskoj budućnosti.

"Ledeni talas koji je zahvatio Ameriku sigurno neće doći do nas, ali usljed polarnih prodora, mogu se stvoriti uslovi za izuzetno niske temperature, te se i kod nas može ponoviti februar 2012. godine. Vjerovatno se tako nešto neće dogoditi ove godine, ali svakako postoje uslovi", rekao je Đurđević.


Inače, u februaru 2012. godine ciklon Gabor donio je velike snježne padavine pa je čak 27 opština proglasilo vanredno stanje. Temperature vazduha čitavog mjeseca nisu prelazile nulu, a istog mjeseca izmjerene su i najniže temperature u gradovima Srbije, kada je u Sjenici izmjereno minus 39 stepeni, a u Novom Sadu i Negotinu temperatura je pala do 27 podioka ispod nule.


Đurđević navodi da će hladniji ekstremi biti rjeđi nego ranije, ali da raspadanje polarnog vorteksa može biti intenzivnije, jer su zime sada toplije, što bi značilo da će se ekstremi odnositi na nagle temperaturne padove.

"Hladniji ekstremi su mogući više u pogledu intenziteta, s obzirom da su u posljednje vrijeme zime značajno toplije", rekao je Đurđević.

S druge strane, kada su u pitanju topli ekstremi - njih će biti više, a biće i jačeg intenziteta.


"Kod nas je vjerovatniji scenario poput onog u Australiji", upozorava klimatolog Đurđević.

On dodaje da je klima značajno promijenjena u odnosu na prošli vijek, te da je izvijesno da će se u budućnosti ekstremi poput: netipično visokih i niskih temperatura, naglih promjena temperature, suša, poplava i šumskih požara, biti sve češći i intenzivniji.

"Bićemo više izloženi ovakvim ekstremima, biće ih sve više, nanosiće veću štetu", zaključuje Vladimir Đurđević.

.

.

.

.

.

.

.

.

(Kurir)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.