x

Beba ne dobiva na težini? Donosimo potencijalne uzroke

Postoji toliko mnogo potencijalnih uzroka zašto beba ne dobiva na težini. I mogli provesti mjesece istražujući.

Ali općenito, ako vaša beba ne dobiva na težini, to znači da ili ne jede dobro ili ne apsorbira ili ne koristi pravilno hranjive tvari. Donosimo razloge zašto bi se to moglo dogoditi.


Problemi s hranjenjem:

Beba može više puta zaspati prije nego što dobije dovoljno mlijeka.

Slab refleks sisanja zbog čega ne može dobiti dovoljno mlijeka.

Rascjep usne ili nepca ometa dojenje. Postoje posebne bočice i bradavice koje rješavaju ovaj problem kao i pomoć stručnjaka.

Zapetljan jezik može otežati bebi da dobro doji i dobije svu potrebnu hranu. Također može utjecati na hranjenje na bočicu, iako je to rjeđe.

Ako svoju bebu hranite adaptiranim mlijekom, neispravna priprema formule može dovesti do neuspjeha u dobivanju na težini.

Ako dojite i imali ste problema s uspostavljanjem rutine dojenja, vaša beba možda ne dobiva dovoljno hrane. Moguće je da vaše dojke ne proizvode dovoljno mlijeka za održavanje bebe ili da vaše stražnje mlijeko ne ispušta.

Trećina vašeg majčinog mlijeka je poznata kao prednje mlijeko, koje je lako dostupno vašoj bebi. Kada počnete dojiti, vaše tijelo instinktivno oslobađa hormon oksitocin, koji potiče protok ostatka vašeg mlijeka, stražnjeg mlijeka. Ovo je poznato kao refleks opuštanja, a znat ćete da se dogodilo ako osjetite trnce u bradavicama ili ako vam curi mlijeko iz dojke. Zadnje mlijeko ima više kalorija od prednjeg mlijeka.

Ako ste pod stresom ili imate bolove, refleks može spriječiti bebu da dobije stražnje mlijeko. Kada je to kronični problem, može rezultirati neuspjehom dobivanja na težini. Kako biste potaknuli refleks opuštanja, pokušajte pronaći opuštajuće mjesto za dojenje.

Neke bebe koje se hrane prema strogom rasporedu, a ne kad pokažu da su gladne mogu dobiti manje hranjivih tvari nego što im je potrebno. Većina stručnjaka vjeruje da je najbolje pustiti bebu da sisa ili se hrani na bočicu onoliko dugo koliko želi i kada želi.


Ostali uobičajeni uzroci:

Ako je vaša beba bila bolesna, to može naškoditi bebinom apetitu i trebati će joj više kalorija i hranjivih tvari.

Kronični gastrointestinalni problemi kao što su proljev, refluks, celijakija ili intolerancija na mlijeko.

U rijetkim slučajevima, neuspjeh u dobivanju na težini može se pokazati kao rezultat problema s plućima. Kao što je cistična fibroza, cerebralna paraliza, Downov sindrom, srčana bolest, anemija, nedostatak hormona rasta. Ako je nešto od navedenog uzrok, važno ga je rano otkriti.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.