x

Bebe se smiju kako bi nasmijale mame

Naučnici su još od Darwina pokušavali da dešifruju osmijehe malih beba. Najnovija saznanja govore u prilog tome da nam, skoro od rođenja, blagi osmijesi novorođenčeta mogu pružiti uvid u njegov socijalni i emocionalni razvoj. Naše reakcije na te očaravajuće izraze lica pomažu da se bebin mozak “programira” na društvene interakcije koje ih čekaju u životu.

Uz pomoć uređaja za praćenje otkucaja srca, skeniranje mozga i hiljadu sati snimljenih interakcija, istraživači su otkrili izuzetnu kognitivnu i emocionalnu osjetljivost kod vrlo male djece. Smiju se da bi nasmijale mame!


Naučnici s Univerziteta u San Dijegu proučavali su obrasce osmijeha kod beba od četvrtog mjeseca i došli do zaključka da, dok mame “tempiraju” svoje osmjehe kako bi produžile vrijeme međusobnog osmijehivanja, bebe se, svjesno ili ne, smiju tačno onoliko dugo koliko je potrebno da nasmiju svoje mame.


“Ako ste se ikad družili s bebama, vjerovatno ste u nekom trenutku posumnjali da imaju nešto na umu kad se smiješe. I bili ste u pravu. One se ne smiju slučajno”, prokomentarisao je Javijer Movelan, jedan od autora studije.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.