x

Turistička atrakcija

Berat, albanski "grad s hiljadu prozora"

Grad je proglašen UNESCO-vom svjetskom baštinom 2008. godine. 

Berat u Albaniji poznatiji kao "grad s hiljadu prozora", nalazi se na jugu zemlje, a nerijetko se naziva i najljepšim albanskim gradom. Zahvaljujući unikatnoj osmanskoj arhitekturi našao se na UNESCO-voj listi svjetske baštine, a nosi i titulu grada-muzeja.

Berat je deveti po veličini grad u Albaniji, okružen planinama i brdima, koje se strmoglavo spuštaju prema obalama rijeke Osum. Njegova najupečatljivija karakteristika je labirint bijelih osmanskih kuća koje se penju uz brdo do dvorca, zahvaljujući kojima je Berat prozvan "gradom s hiljadu prozora".


Planinsko okruženje nudi jedinstven prizor posebno kada se oblaci kovitlaju oko vrhova munara ili ledenog vrha planine Tomori. Uprkos tome što je sada turističko središte u Albaniji, Berat je uspio zadržati svoj šarm i prijateljsku atmosferu.

Grad je proglašen UNESCO-vom svjetskom baštinom 2008. godine, a obuhvata jedinstven arhitektonski stil s utjecajima nekoliko civilizacija koje su kroz historiju uspjele koegzistirati.


Kao i mnogi gradovi u Albaniji, sastoji se od starog utvrđenog grada ispunjenog crkvama i džamijama oslikanim brojnim muralima i freskama. Istovremeno grad je i kulturno središte Albanije.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.