x

Bez majke ostalo četvero djece, otac Elvedin skamenjen: Ispričao o nemarnosti ljekara, životu bez marke u džepu...

Adila, Admaja, Arnela, Esnaf… Četvero je mališana iz sela Donji Grabovac kod Velike Kladuše koji prerano ostadoše bez majke.

Njih četvero su se jučer posljednji put oprostili od majke Indire Hozanović. Posljednji put su je vidjeli… na tabutu. Sjedili su pored njega. Milovali ga. Potajno očekivali da će se desiti čudo, da će ponovo čuti njen glas, da će joj potrčati u zagrljaj… Samo tupi udarci zemlje koja se obrušila na daske u kaburu, zauvijek će odzvanjati u njihovim ušima.


Ostali su sa ocem Elvedinom. Ovaj 37-godišnjak još se ne može pomiriti sa gorkom istinom.

Njegove Indire više nema. Ostao je bez supruge s kojom je, iako ih život nije mazio, planirao napraviti čuda… Prije svega djecu izvesti na pravi put. 

Sada će mu to, samom, biti puno teže. Iako sam, veli nam on, dat će sve od sebe da im u ovom teškom vremenu osigura sve što treba.

Ali nikada se, priča Elvedin za Hayat.ba, neće moći pomiriti s tim da su ljekari u Velikoj Kladuši ignorirali zdravstvene probleme koje je njegova supruga imala u posljednje vrijeme.


- Nekoliko puta se sa istim simptomima, jakim bolovima u stomaku, javljala doktoru. Svaki put sam tražio da nam daju uputnicu za Kantonalnu bolnicu u Bihaću. Ali nikada to, ona plava doktorica iz Doma zdravlja, ime sam zaboravio ali piše na nalazu, nije željela dati – priča Elvedin za Hayat.

Pretposljednji put ponovo je tražio uputnicu za bolnicu, da mu tamo zbrinu suprugu. I nisu je dobili.

Tada mi je ta doktorica rekla da nema potrebe da ide u Bihać jer su joj oni sanirali sve probleme koje je imala u stomaku. Garantovala je da je sada sve kako treba – nastavlja on.

No, baš te večeri nakon dolaska od ljekara iz Doma zdravlja, situacija se zakomplikovala.

- Oko 4-5 ujutro opet sam je odvezao u Dom zdravlja. Doktor koji je bio dežurni odmah je poslao u Bihać. Ali brzo su mi javili da je preminula – s grčem u glasu govori nam Elvedin.


Pravdu će potražiti sudskim putem.

- Na ovome se neće završiti. Ovo je samo nemarnost doktora u Domu zdravlja. Potražit ću pomoć nekog dobrog advokata i tužiti koga treba. Istinu moraju svi znati i zbog Indire, i zbog naše četvero djece, zbog mene, rodbine. To je sramota. Neka im je na dušu – govori nam on.

Nigdje nije zaposlen. Dok mu je supruga bila živa, priča, radio je povremeno u šumi. Sada to neće moći jer se treba brinuti o djeci.

- Kada se supruga razboljela prodao sam kravu jednom čovjeku jer su nam pare bile potrebne za liječenje, odlazak u bolnicu. Ali kada su mi javili da je preminula odmah sam nazvao čovjeka kojem sam prodao kravu i zamolio ga da mu vratim pare ako može, a on meni kravu jer mi sada treba zbog djece. Neka imaju hljeba i mlijeka i neće biti gladni – govori Elvedin za Hayat.ba.

.

.

.

Izvor: Hayat

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.