x

196 učesnika

Biciklisti vozili trasom kojom je nekad išao Ćiro i uživali u ljepotama Hercegovine

Biciklistički klub Mostar organizirao je protekle nedjelje biciklijadu tragovima legendarnog Ćire od Mostara do Čapljine. Tri stotine biciklista vozilo je stazu dugu pedeset kilometara, koja s pravom pretendira da bude prava turistička atrakcija.

Toni Zorić iz Biciklističkog kluba Mostar kaže nam da je biciklijada koja je danas održana još jedna u nizu aktivnosti na promociji turističke ponude biciklističke staze Ćiro od Mostara do Dubrovnika.


"Projekt revitalizacije uskotračne Ćirine pruge završen je u 2016. godini, a biciklijade koje organiziramo su samo nastavak našeg rada u cilju promocije ovog jednog zaista velikog projekta. Također, Ćirinu biciklističku stazu smo zajedno s Turističkom zajednicom HNK promovisali u Belgiji, Londonu i Austriji te smo naišli na veliki interes na sajmovima gdje su svi tražili informaciju više. Danas to radimo na najbolji način, putem biciklijade. Ovo je prva u nizu biciklijada koje ćemo organizirati u ovoj godini. Sljedeća nas očekuje već u junu, gdje ćemo promovirati dionicu od Čapljine do Ravnog, te posljednja u septembru kada ćemo promovirati dionicu od Ravnog do Dubrovnika", kaže nam Zorić.


Zapravo ova današnja biciklijada, nastavlja naš sagovornik, nije bila nimalo jednostavan projekt.


"Svakako da postoje biciklijade s puno većim brojem sudionika, poput one u Sarajevu koju organizira Giro di Sarajevo ili Tuzlanske biciklijade koja ima više hiljada sudionika. No, na ovoj današnjoj biciklijadi je bilo 196 sudionika koji su vozili dionicu dugu pedeset kilometara u jednom pravcu, odnosno sto u oba. Morate priznati da je to zaista zavidna kilometraža te doista nismo imali nijedan incident niti lošu situaciju. Ovim putem želio bih se još jednom zahvaliti velikoj ekipi koja stoji iza imena Biciklistički klub Mostar, ekipa je odradila vrhunski posao. Svih 196 sudionika je u svakom trenutku bilo sigurno i svi su se sigurno vratili svojim domovima prepuni dojmova", kaže on.


Zorić dodaje da treba istaći i podršku ovog događaja, zapravo to je nešto što žalosti bicikliste.


"Osim Turističke zajednice HNK nijedna turistička agencija, tvrtka ili općina nisu prepoznale niti podržale ovaj događaj. Ovo danas što smo napravili je jedna velika promocija Hercegovine i njene turističke ponude. Slobodno mogu reći da su ove slike i video s današnje biciklijade veća promocija od bilo kojeg sajma organiziranog u ovoj regiji", rekao je Zorić. 


Dvije stotine ljudi, sudionika na biciklijadi, će dijeliti slike i impresije iz Hercegovine na svojim društvenim mrežama. To je promocija koju će vidjeti više miliona ljudi na internetu. 


"Da ne govorimo kolika je ovo promocija biciklizma među lokalnim stanovništvom koje nas je gledalo u čudu te izašlo iz svojih domova da nas pozdravi i vidi šta se događa. Možemo se samo nadati da ćemo u budućim organizacijama naići na malo bolju podršku kako lokalnih vlasti, tako i tvrtki koje žive od turizma na ovom području, jer doista ovo je njihova velika promocija", kaže nam na kraju Toni.




(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.