x

odgovor putinu

Biden najavljuje najveće otpuštanje nafte u historiji: Cijene odmah oštro pale!

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena razmatra puštanje u promet do 180 miliona barela nafte iz Strateških naftnih rezervi (SRP) tijekom nekoliko mjeseci, uslijed nastojanja Bijele kuće da snizi cijene goriva. To bi bio treći put da su Sjedinjene Države iskoristile svoje strateške rezerve u posljednjih šest mjeseci, ali i najveće otpuštanje nafte u gotovo 50-godišnjoj historiji SPR-a, piše Reuters, pozivajući se na tri američka izvora.

Dosadašnja puštanja u promet nafte nisu uspjela sniziti cijene jer je svjetska potražnja gotovo dosegla razinu prije pandemije, dok je globalno došlo do pooštrenih uvjeta na strani ponude. Naime, cijene nafte su počele rasti krajem februara s napadom Rusije na Ukrajinu, na što su Sjedinjene Države i zapadni saveznici odgovorili sankcijama Rusiji, koja je drugi najveći izvoznik sirove nafte u svijetu.


Cijene nafte oštro pale

Cijena referentne Brent nafte skočila je ranije ovog mjeseca na oko 139 dolara po barelu, najviše od 2008. godine, a bila je blizu 110 dolara po barelu u azijskom trgovanju u četvrtak. Predsjednik Joe Biden danas će predstaviti planove svoje administracije, priopćila je Bijela kuća, koja nije komentirala plan puštanja nafte.


Strateške naftne rezerve (SRP) trenutno raspolažu s 568.3 miliona barela nafte, što je najniža količina od maja 2002., piše Reuters pozivajući se na podatke američkog ministarstva energetike.

Na londonskom je tržištu jutros cijena barela pala 3.92 posto, na 109.05 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4.62 posto, na 102.85 dolara.

.

.

.

.

.

.

Izvor: Index.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.