x

Blizanci – dupla ljubav, ali i dupli umor

Budući roditelji blizanaca osjećaju se ushićeno, presretno i puni su iščekivanja i planova. Međutim, mnogi se nakon dolaska beba suoče sa zahtjevnim podizanjem i njegom blizanaca. Noćna buđenje, hranjanje, pelene, i to sve puta dva, zaista može umoriti mlade roditelje.

I dok mama i tata gube nadu da će se uskoro pošteno naspavati, najčešća utjeha glasi “Sve će to brzo proći”. U međuvremenu, evo nekoliko savjeta za preživljavanje!

Dakle, prvi savjet je: budite spremni. Prije nego se bebe rode pripremite se na činjenicu da blizanci znače dvostruku radost i ljubav, ali i dvostruko hranjenje, kupanje, mijenjanje pelena, buđenje, podrigivanje… i upola manje spavanja za roditelje. Psihički se pripremite na promjenu i bolje ćete se nositi sa umorom, tako da ne završite premoreni, tužni, usamljeni ili čak depresivni ili ljuti.


Ako dojite, pokušajte hraniti bebe u isto vrijeme. Tako ćete uštedjeti dosta vremena. Teško je držati dvije bebe u isto vrijeme, pa možete nabaviti i jastuk za dojenje blizanaca, koji će i vama i bebama učiniti hranjenje lijepim i ugodnim.


Mnogi stručnjaci savjetuju da blizanci spavaju zajedno, jedno pored drugoga. Prisutnost drugog blizanca smiruje bebe i pomaže u procesu uspavljivanja. Neka istraživanja ukazuju na to da blizanci koji spavaju zajedno imaju čvršći san i ravnomjernije disanje. Također, to povećava šanse da zaspu u isto vrijeme, što ostavlja i roditeljima vremena da se odmore. Uz malo truda, može se uspostaviti rutina spavanja blizanaca, pa ćete i vi imati više vremena da se odmorite i prikupite snagu.


Pri nabavci stvari i namještaja za bebe, nemojte odmah kupovati po dva komada od svega. Možda vam neće trebati, jer ćete jedan koristiti za oboje djece naizmjenično. Tako ćete smanjiti troškove i izbjeći gomilanje stvari za bebe.


I nešto što mnoge majke zanemare: mislite na sebe. Jedite zdrave i hranjive namirnice redovno, a ako dojite bilo bi dobro povećati unos kalcija. Pokušajte se odmoriti kada god je prilika. Ako oboje zaspu u isto vrijeme, zaspite i vi. Odolite potrebi da završavate ostale obaveze i kućanske poslove. San će vam pomoći da vratite izgubljenu energiju i budete odmorniji kada se dva para okica ponovo probude. Ako mislite da imate previše obaveza zbog kojih se ne možete odmoriti, tražite pomoć. Pustite na stranu ponos, volju i želju da sve uradite sami. Kada ste iscrpljeni i pospani duže vrijeme, organizam trpi i može vam stradati zdravlje. Stoga, svaka pomoć je dobrodošla.


(Ljepota ii zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.