x

BMW će popularni X5 sklapati i u Kini

Njemački velikoserijski proizvođač luksuznih automobila BMW će proizvoditi veoma traženi krosover X5 i u Kini, saznali smo nakon jučerašnje objave portparola minhenske firme.

U ovom trenutku, jedina proizvodna lokacija na kojoj se pomenuti SUV montira jeste ona u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini, odnosno u Spartanburgu. Treba reći i da se donedavno, X5 u skromnim kontignetima sklapao i u ruskom Kaliningradu, i to samo za potrebe lokalnog tržišta.

"Širimo globalne proizvodne kapacitete kako bismo uspjeli da podmirimo obimnu tražnju za našim modelom BMW X5, koji je popularan na svim meridijanima. Organizovati ćemo proizvodnju X5-ice i u Narodnoj Republici Kini, i potrudit ćemo se da stopa lokalizacije iste bude zavidna. Tamo montiran X5 će se nuditi isključivo na kineskom tržištu", izjavio je portparol BMW-a, bez da specificira kada će se sa procesom započeti.


Zainteresovani Kinezi za pazar krosovera X5 su svoja vozila dobijali iz Sjedinjenih Američkih Država, što će se uskoro promijeniti, ali kako u kompaniji očekuju, ta modifikacija proizvodnih planova neće usloviti naturalne pokazatelje rada fabrike u Spartanburgu, navedeno je u izjavi.

Čini se da je bavarski gigant bio prinuđen da izađe sa predmetnim zvaničnim saopštenjem za medije, s obzirom na činjenicu da se vijest najprije pojavila na uglednom Handelsblattu, gdje je dodatno precizirano da je start proizvodne ofanzive u Kini, planiran za narednu godinu.


BMW je od prvog dana januara do zaključnog dana septembra ove godine, u Kini isporučio skoro 700 hiljada vozila što je malo 20 odsto više nego lani. S takvim ciframa, Kina predstavlja skoro trećinu tražnje za BMW-om koja se bilježi u Evropi, ostatku Azije i Americi, zajedno posmatrano, prenosi AutoRepublika. 


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.