x

BMW ide na sud

BMW je suočen s grupnom tužbom u Kaliforniji, koja je podnijeta na američkom Okružnom sudu u okrugu Orange.

U tužbi se navodi da BMW X7, a možda i drugi BMW-i, imaju nedostatak u dizajnu koji uključuje držače za čaše.

Veoma dugačka tužba se može sažeti u sljedeću izjavu: 'držači za čaše su neispravni i nisu pravilno dizajnirani da drže čaše napunjene tečnošću – upravo ono za što su držači za čaše namenjeni, piše Jutarnji.hr. 'Kada se tečnost prolije u držač za čaše, žice za upravljački modul SRS (vazdušnog jastuka), koji se nalazi direktno ispod držača za čaše, se pokvasi i oštećuje, izazivajući oštećenje vazdušnih jastuka. Kao rezultat toga, vazdušni jastuci se mogu nehotice aktivirati', stoji u pritužbi.


Tužilac u navedenoj tužbi je BrightK Consulting, Inc., koga zastupa Hovanes Margarian. Margarian vjeruje da postoji hiljade vozila koja imaju istu grešku u dizajnu. 'Način na koji su napravljeni, automobili su skloni kvarovima kada dođe do prolivanja u držaču za čaše ili kondenzacije na šoljici', dodao je Margarian.


Navedeno je još nekoliko pritužbi. Većina njih prijavljuje kvar na SRS upravljačkom modulu nakon nenamjernog izlivanja tečnosti na držače za čaše, koja je zatim procurila u električne dijelove ispod. Troškovi zamjene i popravke modula prelaze preko 2.000 dolara, što je, u nekim slučajevima, BMW odbio da pokrije pod garancijom.


(B92)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.