x

BMW

BMW osvježio X5 i X6

Manje od pet godina nakon tržišnog debija, BMW je odlučio temeljito modernizovati svoja dva SUV vozila. Riječ je o modelima X5 i X6, koji će sada ličiti na najnovije modele marke. Promjene su više od kozmetičke


„Novu“ osvježene verzije X5 i X6 prepoznat ćemo prvenstveno po potpuno redizajniranom prednjem dijelu s užim i zatamnjenim svjetlima. U skladu s prevladavajućom modom, tu su i veliki bubrezi, koji u X5 mogu biti osvijetljeni. Cjelinu okrunjuje oštro izvučen branik s okomitim usisnicima na bokovima.


Malo se manje događa straga – vrhunac je nova svjetlosna grafika. Također je vrijedno spomenuti da će X6 od sada standardno biti uparen s M Sport styling paketom.


Šta ćemo naći unutra?


Ovdje se, po uzoru na druge modele BMW-a, pojavio izbočeni ekran, odnosno dva ekrana neprimjetno spojena. Jedan ima dijagonalu od 14,9 inča, a drugi 12,3 inča. Ambijentalna unutarnja rasvjeta s 15 boja na izbor također privlači pažnju.


Govoreći o bojama, BMW je dopunio ponudu boja novim bojama. To su Blue Ridge Mountain metalik, Brooklyn Grey metalik, Skyscraper Grey metalik i Frozen Pure Grey metalik.


Povodom faceliftinga ažurirana je i oprema. Najveća novost je opcijski sistem Highway Assist koji omogućuje poluautonomnu vožnju do 140 km/h. Radi s rješenjem pod nazivom Assisted View koje prikazuje otkrivena vozila i prijetnje na jednom od ekrana.


Ažurirani asistent za parkiranje također je impresivan, jer može ponovno stvoriti zadnjih 200 metara rute prije zaustavljanja, obrnutim redoslijedom. To znači da na zahtjev vozača, automobil može automatski doći do, na primjer, parking rampe.


Ispod haube također se svašta događalo. Od sada će svaki motor s unutrašnjim sagorijevanjem biti standardno uparen s blagim hibridnim sistemom i 48-voltnim električnim sistemom. Dodatni generator će osigurati 9 KS snage i podržati vozača prilikom pokretanja ili kočenja.

U ponudi će biti i novi plug-in hibrid xDrive50e temeljen na 3-litrenom benzincu. Ukupna snaga kompleta je čak 490 KS. Maksimalni okretni moment bit će 700 Nm. Impresivna je i baterija kapaciteta 25,7 kWh koja će vam omogućiti da s jednim punjenjem prijeđete do 110 km. Ipak, valja napomenuti da će xDrive50e biti verzija rezervirana isključivo za X5.


Koliko morate platiti za sve ovo?


Cjenik u Njemačkoj otvara iznos od 86,300 euro za osnovni X5 xDrive30d. X6 s istim pogonom u Njemačkoj košta 93,400 euro


Izvor: automobili.ba





KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.