x

NOVI M IZ MINHENA

BMW predstavio dugo čekanu najsnažniju verziju Serije 8

BMW će model M8 odmah ponuditi i u verziji Competition s kojom stiže 625 konjskih snaga.

Nakon višemjesečnih najava BMW je predstavio najsnažniju verziju iz Serije 8 na čijem je vrhu do sada bio model M850i xDrive. Kupci modela M8 moći će birati između dvije karoserijske verzije (Coupe i Cabrio), a zajedno s njima u Minhenu su odmah pripremili i još snažniju verziju s kojim stiže naziv Competition.

Standardni BMW M8 pokreće 4,4-litarski V8 biturbo motor koji se već uveliko dokazuje u modelu M5, a raspolaže sa 600 konjskih snaga i 750 Nm najvećeg obrtnog momenta. S verzijom Competition (koja će se nuditi i u Cabrio izdanju) spomenuti motor razvija 625 konjskih snaga, što je dovoljno da BMW-ov Grand Tourer od 0 do 100 km/h "ispali“ za 3,2 sekunde.

Maksimalna brzina elektronski je ograničena i iznosi uobičajenih 250 km/h, a BMW i u ovom slučaju nudi opcioni M Driver paket s kojim M8 Competition prestane ubrzavati kada se na displeju pokaže broj 305.

Automobil je opremljen adaptivnim pogonom preko obje osovine, a jedna od opcija je i sav obrtni moment samo na zadnjoj osovini. Prijenos snage obavlja se posredstvom 8-stepenog automatskog mjenjača. Adaptivan je i izduvni sistem i ovjes koji u verziji Competition sa sobom donosi još čvršće opruge, a karbonsko-keramičke kočnice s prednjim diskovima čiji prečnik iznosi 400 milimetara spadaju u opcionu opremu.

BMW će M8 publici premijerno predstaviti u Minhenu krajem juna, a prodaja počinje u septembru.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.