x

Bez kompromisa

BMW predstavio snažnije izdanje M2 modela: Remek-djelo s više snage

BMW je predstavio snažnije izdanje modela M2 koje sa sobom donosi još čvršću karoseriju, više snage, bolje kočnice... Prodaja počinje sredinom godine.

Nakon nekoliko uvodnih najava BMW je zvanično predstavio snažnije izdanje modela M2, a u čuvenom M odjelu zaista su se potrudili da na najbolji način opravdaju riječ Competition u nazivu Coupea koji će onim što nudi, definitivno, ispuniti sva očekivanja ljubitelja sportskih automobila "stare škole".


Trolitarski redni 6-cilindarski biturbo motor za ovu priliku "navijen" je na 410 konjskih snaga. Vrijednost najvećeg obrtnog momenta iznosi 550 Nm, a u poređenju sa standardnim M2 na zadnju osovinu ide dodatnih 40 konjskih snaga i 85 Nm obrtnog momenta. Spomenute brojke dovoljne su da M2 Competition (u kombinaciji s ručnim 6-stepenim mjenjačem) od 0 do 100 km/h stiže za 4,2 sekunde, što je 0,2 sekunde sporije u odnosu na rezultat koji automobil ostvaruje u kombinaciji s opcionim 7-stepenim automatskim mjenjačem kojem pomažu dva kvačila.


Maksimalna brzina u oba slučaja je 250 km/h, odnosno 280 km/h ako se kupac odluči za opcioni paket M Driver. Za adekvatnu zvučnu podlogu brine novorazvijeni aktivni izduvni sistem s četverostrukim završecima, a ispod 19-inčnih ojačanih felgi kriju se kočni diskovi promjera 399 milimetara (naprijed) i 378 milimetara (nazad) na kojima su čeljusti sa po šest (naprijed) i četiri klipa (nazad).


U M odjelu su za ovu priliku reprog ramiralirad elektromehaničkog sistema upravljanja i aktivnog M diferencijala, a dorađeni su i ponuđeni radni programi koje će vozač sada birati preko novih tastera M1 i M2 koji su smješteni na upravljaču.


S nekoliko elemenata šasije i ovjesa koji su "posuđeni" s modela M3 i M4, M2 Competition u potpunosti će zamijeniti standardni M2, a prvi primjerci u prodajnim salonima BMW-a trebali bi se pojaviti početkom ljeta. Cijena automobila još uvijek nije objavljena.



(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.