x

Borovnice, grožđe i kafa čuvaju zdravlje jetre

Vaša jetra osnovni je detoksikator u vašem tijelu i nosi se s umjerenim unosom alkohola, masne hrane i poslastica. Jetra izvrsno pretvara toksine u otpadne vode, čisti krv i metaboliše hranjive tvari i lijekove kako bi ih tijelo moglo iskoristiti.

No ipak se morate brinuti o svojoj jetri kako bi zdravo funkcionisala. Stanje jetre možete popraviti hranom jer je zdrava prehrana najbolji poklon koji možete dati svojoj jetri, a ove namirnice će vam u tome pomoći…

#1 Kafa i čaj

Dokazano je da kafa štiti jetru čak i onda kada imate problema s njom. Ona smanjuje rizik od ciroze i raka jetre, takođe smanjuje upalu. Kafa sprečava nakupljanje masnih ćelija, jednog od pokazatelja bolesti jetre. Najveću korist od kafe imaju ljudi koji piju najmanje tri šolje kafe.

Osim toga i konzumacija zelenog čaja povezana je s boljim zdravljem jetre. Zbog toga je preporuka da se pije pet-deset šoljica zelenog čaja dnevno. Ipak morate preskakati koncentrisane dodatke čaju jer može imati štetan učinak na jetru.

#2 Grejpfrut

Grejp je odličan za jetru zbog antioksidanasa. Dva glavna antioksidansa u grejpu su naringenin i naringin koji pomažu u smanjenju upale. Takođe smanjuju pohranjenu masnoću u jetri.

#3 Borovnice i brusnice

Borovnice i brusnice sadrže kategoriju antioksidanasa nazvanih antocijanini. Osim što bobicama daju svoje različite boje, ovi antioksidansi povezani su s nekoliko blagodati za zdravlja jetre. Svakodnevna konzumacija borovnica i brusnica, tri-četiri sedmice, pokazalo se, štiti jetru.

#4 Grožđe

Grožđe, posebno crvene sorte, sadrži nekoliko korisnih biljnih spojeva. Vjerovatno ste čuli za resveratrol koji pomaže jetri tako što smanjuje upalu i štiti od oštećanja slobodnim radikalima. Smatra se da redovna konzumacija takođe smanjuje rizik za razvoj raka. Istraživanja su pokazala da svakodnevno konzumiranje ekstrakta sjemenki grožđa tokom tri mjeseca poboljšava funkciju jetre.

#5 Sok od cikle

Iako sok od cikle ima opor okus, on je veoma zdrav za vašu jetru. Cikla također sadrži antioksidanse. Ovi spojevi odlični su za smanjenje oksidativnih oštećenja i upala u jetri, kao i povećanje detoksikacijskih enzima. Oni koji ne vole ovaj sok mogu napraviti smoothie i dodati mu naprimjer borovnice.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.