x

Nikola Džono u Premijer ligi poslije 15 godina

Bosna je najveći favorit za titulu

Daleko najbolje bilo mi je u Poljskoj, kaže bivši igrač sarajevskih “Studenata”, koji je pojačao ekipu Izviđača.

Izviđač je ove zime na svoju mladu ekipu dodao i jedno iskusno pojačanje.

Nikola Džono rođen je 14. januara 1986. godine, prošao je niz evropskih klubova te pokazao da će biti dobra podrška timu iz Ljubuškog u nastojanju da odbrani titulu prvaka Bosne i Hercegovine u rukometu.

Počeo u Čapljini

Džono je karijeru počeo u Čapljini. Potom je igrao za Bosnu iz Sarajeva, hrvatske klubove Metković, Sisak, Karlovac, Zagreb i Čakovec, pa slovenski Koper... U Poljskoj je nastupao za Stal Mjelec i Zaglebje Lubin, zatim mađarski Balmazujvaroši, dok je posljednjih pola godine proveo u grčkom PAOK-u.

- Moj klub u Grčkoj nije baš dobro stajao finansijski pa sam se poslije pola godine odlučio vratiti i, na nagovor trenera Marija Bjeliša, do ljeta pomoći Izviđaču koliko mogu - kaže Džono.

Dodaje da postoji šansa i da ostane duže.

- Već sam u nekim godinama, imam i malo dijete pa ne bi više bilo zgodno da putujem daleko. Cilj je ostati kod kuće - kaže Džono, koji živi u Metkoviću.

Seniorsku karijeru ovaj desni bek počeo je već kao tinejdžer, sa 18 godina.

- Daleko najbolje bilo mi je u Poljskoj, gdje sam igrao tri godine u Zaglebje Lubinu, koji je poznatiji po ženskom klubu, ali je i muški dobar. Organizacijski je to ipak Evropa, a i liga je jaka - ističe Džono.

U Premijer ligu BiH vraća se poslije skoro 15 godina, jer je posljednju sezonu u njoj odigrao 2005. kao član sarajevskih “Studenata”.

- Tada je trener Bosne bio Kasim Kamenica, a igrali su Srđan Trivundža, Muhamed Toromanović, Ivan Divković... - prisjeća se Džono.

Mlada ekipa

Za Izviđač je odigrao tek nekoliko utakmica i ne može to porediti s rukometom koji se kod nas igra danas.

- Ovdje sam tek 20 dana, još nisam upoznat s ligom da bih mogao porediti. Ali, što se tiče Izviđača, to je veoma mlada ekipa, većini igrača mogu biti otac.

Znam nekoliko iskusnijih igrača iz Vogošće te visočke Bosne, koja je sigurno najveći favorit za osvajanje prvenstva. Bosna ima igrače koji su igrali u velikim klubovima, kao što su Harmandić, Toromanović i Divković.

Mi ćemo se boriti pa ćemo vidjeti šta će biti, ali ovo je mlada ekipa, kojoj treba vremena - ispričao je Nikola Džono.

Dobre šanse za EP

Džono je bio pozivan i u A-reprezentaciju BiH dok je selektor bio Dragan Marković.

- Sad su tu mlađi, koji trebaju igrati. Bosna i Hercegovina svakoga može pobijediti kod kuće uz podršku navijača. Mislim da su favoriti protiv Finaca i da ekipa ima dobru šansu da ode na Evropsko prvenstvo - smatra Džono.

Odlučivat će nijanse

Izviđač će braniti titulu prvaka BiH, ali trenutno imaju mnogo problema sa povredama.

- Imamo dosta načetih igrača, ali se nadam da ćemo do doigravanja biti zdravi. U Regionalnoj SEHA ligi ostalo nam je još nekoliko utakmica koje će nam poslužiti da se uigramo. Pomažem koliko mogu, još se pokušavam uklopiti.

Mislim da će u borbi za titulu odlučivati nijanse, malo sreća ili dobar dan ekipe - komentirao je Džono.

(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.