x

Novi selektor bh. reprezentacije

Bosnić: Pred nama je mnogo izazova, ali jednostavno moramo početi od nule i maksimalno se boriti

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se u Zenici gdje će se spremati za preostale dvije utakmice kvailfikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Bugarske i Finske.

Danas je održana press konferencija našeg tima na kojoj se novinarima obratio novi selektor Vedran Bosnić, te košarkaš Miralem Halilović. Bosnić je pričao o planovima za budućnost naše selekcije, te poručio da ima jasan plan, ali da će trebati strpljenja da se to ostvari, te da se ne može preko noći napraviti uspješan rezultat.

"Nisu svi igrači došli, imamo nekih problema s povredama. U ovom trenutku tu nisu Ajdin Penava kojeg klub nije pustio. Amar Alibegović je povrijeđen, Njegoš Sikiraš htio sam ga vidjeti i dati mu šansu, ali klub mu nije izašao u susret jer imaju neke važne utakmice. On je jedan od tih kojeg želim vidjeti u februaru. Ima igrača kojima sad želim dati šansu, a nekima u februaru. To su kratke informacije ko nije tu. Malo se sve dešava prebrzo, ali svi će dobiti šansu. Idemo se boriti tamo da damo maksimum u ovom trenutku", rekao je Bosnić, te dodao:

"Bitno je da svi daju maksimum. Ovo je mlada ekipa i ima napretka. Imao sam ovakvu situaciju sa Švedskom. Moramo početi od nule i očekujem od igrača da daju maksimum. Oni se stalno moraju boriti i dati sve od sebe sada u ovim mečevima, ali naravno i u budućnosti. Bugari i Finci imaju veoma dobre ekipe i znamo da nas očekuje veoma težak zadatak. To je za nas izazov, idemo se boriti i potući s njima i vidjeti šta možemo. Naravno, pokušati ćemo pobijediti".

"Posao mi je sada najvažniji da vidimo sve mlade košarkaše koji mogu ili ne mogu igrati za BiH. Da vidimo kakve pasoše imaju i mogu li igrati za BiH. Veliki je izazov u narednim godinama da vidimo koga možemo zvati u narednom periodu. Sigurno će doći neka nova imena i važno je da dobro to skautiramo. Važno mi je ljeto gdje ćemo više vremena provesti i tu moramo stvoriti timski rad i duh u ekipi. Za to treba vremena i strpljenja, ali moramo da guramo i idemo jako".

Da li će naša košarkaška reprezentacija angažovati nekog stranog košarkaša?

"Razmišljamo da angažujemo vjerovatno Amerikanca s našim pasošem, ali prerano je o tome pričati. Također, svi trebamo pratiti naše mlade kategorije i posvetiti im više vremena. Treba raditi s njima na tome da i oni jednog dana obuku dres bh. reprezentacije. Ja ću raditi maksimalno zajedno s ljudima u Savezu".

Prisutnim novinarima obratio se i naš košarkaš Miralem Halilović.

"Ovo je novi početak za sve nas. Dosta igrača koji su nosili ekipu više nema i desila se smjena generacija. Dosta mladih igrača i sigurno je da će trebati dosta strpljenja. Iz svakog treninga i utakmice moramo izvlačiti maksimum. Ima tu dosta talenta i materijala za rad. Nadam se da ćemo sa selektorom sve to izbrusiti i napraviti ekipu za budućnost koja će se nositi sa svim izazovima. U ova dva treninga se već vide naznake stila košarke koju ćemo igrati. To je dosta agresivan stil, mladi smo i možemo trčati. To je neka nova i modernija košarka. To treba biti neka slika nas i vizija koju trebamo graditi", rekao je Halilović.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.