x

Bravo: Mala Sofija ide na liječenje u Los Anđeles, skupljen novac za najskuplji lijek na svijetu!

Jednogodišnja Sofija Markuljević konačno ide na liječenje! Novac za njeno liječenje je sakupljen zahvaljujući dobrim ljudima! Ovu informaciju potvrdili su i roditelji male djevojčice, koji su danas dobili lijepe vijesti.

"Hvala puno svim ljudima koji su nam pomogli. Sofija se zahvaljuje. Uspjeli smo, idemo na liječenje!", rekli su oni.

Sofija inače boluje od teške bolesti, spinalne mišićne atrofije, tip 1, od koje djeca umiru do druge godine života.

Da bi dobila šansu za život, potreban joj je najskuplji lijek na svijetu! U pitanju je lijek "zolgensma" koji košta 2,1 miliona dolara, a ukupno je njenoj porodici bilo potrebno 2,4 miliona dolara za lijek i troškove liječenja.


Ova nevjerovatna suma sakupljena je za nekoliko mjeseci, i to u Srbiji!

Mala Sofija će, ukoliko se sve bude završilo papirološki, već 10. avgusta moći da otputuje u Los Anđeles i dobije lijek!

Sofija je rođena kao zdravo dijete, sa visokom ocjenom devet. Tokom prvog mjeseca života izgledala je kao i sve zdrave bebe, ali već u drugom mjesecu Sofija potpuno prestaje da pomijera ruke. Pedijatar tada upućuje roditelje na neurološki pregled.


Zahvaljujući izuzetnoj stručnosti ljekara, sa dva i po mjeseca je utvrđeno da je u pitanju rijetka, ali izuzetno progresivna i smrtonosna neuromišićna bolest – Spinalna mišićna atrofija tip I. Djeca sa ovom dijagnozom žive najviše dvije godine, a bolest se manifestuje progresivnom atrofijom mišića i gubitkom osnovnih životnih fukcija, kao što su hodanje, varenje, gutanje i disanje.


Ni pored terapije koju dobija, Sofija ni danas kada ima godinu dana ne može potpuno da drži glavu, da je odigne, ne može da puzi, da sjedi, ne može da se okrene samostalno, niti da podiže nogice.

.

.

.

.

.

(Kurir.rs/Espreso)


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.