x

ODLUKE

Brazilci uzimaju ruski pasoš: Nije ljubav, motiv je novac

Malkolm i Klaudinjo trenutno nastupaju za Zenit


Brazilski fudbaleri Malkolm (Malcom, 25) i Klaudinjo (Claudinho, 26) koji trenutno nastupaju za Zenit, uskoro će dobiti rusko državljanstvo, a nakon toga i mogućnost nastupanja za rusku reprezentaciju.

- Dobili smo informacije da bi igrači bili veoma sretni da dobiju pasoš. Čekamo datum kada će se to dogoditi. Sportsko državljanstvo nije isto kao obično, pa će morati sačekati određeno vrijeme kako bi igrali za nacionalni tim, rekao je Aleksandar Medvedev, glavni čovjek Zenita.

Da bi stekli pravo nastupa za Rusiju, obojica prema FIFA pravilima u toj zemlji moraju provesti pet godina. Malkom tako za Rusiju može igrati od 2024. jer je u Zenit stigao 2019. iz Barselone, a Klaudinjo tek od 2026. godine jer je iz brazilskog Bragantina došao 2021. Obojica su nastupala za mlade selekcije brazilske reprezentacije, ali nikad za seniorsku.

Ipak, upitno je koliko su sportski motivi potakli ova dva Brazilca na uzimanje ruskog državljanstva. Naime, rusko državljanstvo bi im trebalo osigurati određene porezne olakšice dok igraju u Zenitu, pa je jasno da se ne radi o ljubavi nego o novcu.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.