x

Briga o stopalima prije i nakon prvih koraka

Briga o bebinim stopalima počinje odmah po rođenju.

Bolestima stopala, koje se pojavljuju u odrasloj dobi, korijeni ponekad sežu još u djetinjstvo ili su prisutne već pri rođenju. Stručna medicinska briga i pomoć mogu umanjiti ili potpuno riješiti niz problema.

Početna loša briga za stopala u djetinjstvu može uzrokovati kasnije probleme u drugim dijelovima tijela, naprimjer, u nogama ili leđima.


Dječije stopalo ubrzano raste tokom prve godine života, dosegnuvši na kraju prve godine gotovo polovinu veličine koju će imati u odrasloj dobi. Zbog toga je vrlo važno o njemu brinuti od samog početka.

Ljudsko stopalo jedno je od najkompleksnijih dijelova tijela. Sastavljeno je od 26 kostiju te protkano ligamentima, mišićima, žilama i živcima. U male djece stopalo je vrlo mekano i prilagodljivo te ga nepravilan pritisak može trajno oštetiti.


Nekoliko savjeta pomoći će vam da se pravilno brinete o stopalu vaše bebe:

* Pažljivo promatrajte bebina stopala. Ako uočite nešto što vam ne izgleda normalno, odmah potražite liječničku pomoć. Deformiranost neće proći sama od sebe.

* Na bebina stopala navlačite prostrane čarapice ili štramplice. Prečvrsta odjeća smanjuje pokretljivost i može uzrokovati deformiranost.


* Pružite bebi priliku da vježba stopala. Dok leži otkrivena može udarati nogama, čime vježba i stopala.

* Mijenjajte bebin položaj nekoliko puta dnevno. Predugo ležanje u istom položaju, posebno na trbuhu, također može smetati pri razvoju stopala i nogu.


Kad krenu prvi koraci

Nije mudro forsirati dijete na početak hodanja. Kad postane fizički i emocionalno spremno, dijete će prohodati. Usporedbe s drugom djecom su loše, jer djeca počinju hodati između 10. i 18. mjeseca života.

Cipele mu na početku hodanja i u kući neće trebati. A dok hoda boso ili u čarapicama, stopala se jačaju i razvijaju kako treba. Naravno, vani ili na neravnom terenu dječija stopala moraju biti zaštićena laganim cipelicama izrađenim od prirodnog materijala.

Ne štedite na cipelama i čarapicama

Budući da dječije stopalo raste, čarapice i cipelice moraju se mijenjati svakih nekoliko mjeseci, kako bi stopalo uvijek imalo mjesta. Loše cipele mogu iskriviti inače zdravo dječije stopalo, dok kvalitetne cipele mogu spriječiti, pa i ispraviti loš razvoj stopala.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.