x

Brine vas što vam nokti često pucaju? Evo rješenja…

Njega noktiju je sastavni je dio njege ruku i nogu. Oni su ujedno i dobri pokazatelji stanja vašeg zdravlja. Blijedi nokti s vertikalnim naborima upućuju na anemiju ili ekstremnu suhoću zbog korištenja agresivnih sredstava za čišćenje. Plava boja noktiju ukazuje na lošu cirkulaciju i nedostatak kiseonika. Ako su vam pak nokti tanki i lako lomljivi, to je znak da imate manjak vitamina, minerala ili proteina.

Da biste poboljšali zdravlje svojih noktiju, prvo trebate početi od ishrane, a onda tek od njege. Za nokte je dobar kalcijum, želatin i kompleks vitamina B. Dovoljnim unosom vitamina D možete izliječiti vertikalne nabore, a folna kiselina i vitamin C dobri su protiv zanoktica i listanja noktiju.

Razrijeđeno jabukovo sirće možete piti kako kako biste ojačali nokte, a premaz od limunovog soka će ih ojačati izvana. Uz to, u ishranu uključiti krto meso kao što je piletina i riba, a od povrća treba jesti puno zelenog lisnatog povrća, kao što su špinat, brokula i kelj. Takođe, bilo bi dobro što više jesti bobičasto voće poput borovnica, jagoda ili grožđa.

Hranjive tvari dobre za nokte možete unijeti i paradajzom, batatom, mrkvom i paprikom, a raznovrsne sjemenke i orašasti plodovi očuvaće vaše nokte i učiniti ih čvrstim i zdravim.

Ovo su znakovi koji pokazuju da trebati više brinuti o noktima:

Vertikalni nabori na noktima pokazuju da nešto nije uredu sa sistemom za varenje i da vam nedostaje vitamina B12 i željeza

Bijele tačkice na noktima ukazuju na nedostatak kalcijuma ili cinka. Često se pojavljuju nakon konzumiranja slatkiša, pogotovo rafinisanih šećera koji iscrpljuju minerale iz tijela

Izgriženi nokti znak su nervoze, nedostatka minerala ili crijevnih parazita

Zanoktice su znak da imate manjak proteina, vitamina C i folne kiseline

Ako imate krhke nokte, znači da vjerovatno nizak nivo željeza ili vitamina A, neuravnoteženu funkciju štitne žlijezde ili bubrega i slabu cirkulaciju

Crveno-ljubičasti nokti mogu biti uzrok iscrpljenosti tijela i umora

Kada su vam nokti tamnocrvene boje, vjerojatno vam se krv zaustavlja od prekomjerne konzumacije teške, slane i masne hrane

Blijedi nokti ukazuju na to da imate slabu cirkulaciju ili anemiju, te nizak nivo energije u jetri i bubrezima

Prirodna rješenja za probleme sa slabim noktima

Ljekovita “kupka” za nokte

Sastojci:

2 kašike svježeg soka od ananasa

2 kašike papaje

1 žumanca

1 kašičica jabukovog octa

Priprema:

Papaju umiješati u sok od ananasa. Umiješajte žumance i ocat, te ulijte u malu posudu. Namočite nokte u ovu mješavinu oko pola sata, i onda povremeno masirajte. Oba voća sadrže enzim koji pomaže omekšati proteinsko tkivo.

Krema za oštećene nokte

Sastojci:

pola šolje meda

1 žumance

pola šolje ricinusovog ulja

1 kašičica morske soli

Priprema:

Pomiješajte sastojke i držite ih u frižideru u nepropusnoj posudi. Utrljajte u nokte svakodnevno preko noći ili barem na sat vremena.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.