x

Serie A

Buffonov oproštaj od Juventusa, Lazio i Inter u direktnom okršaju za Ligu prvaka

U Seriji A se ovog vikenda igra posljednje kolo sezone 2017/18. koje će ostati upamćeno po oproštaju legendarnog golmana Gianluigija Buffona od Juventusovog dresa te po derbiju Lazija i Intera koji će odlučiti putnika u grupnu fazu Lige prvaka. Danas se igra samo jedan meč posljednjeg kola (Juventus - Verona, 15:00 sati), dok se ostali mečevi igraju sutra u terminima od 15:00, 18:00 i 20:45 sati.

Legendarni Gigi će danas protiv otpisane Verone upisati svoj 656. i ujedno posljednji nastup za Juventus, ali i posljednji u italijanskom prvenstvu u kojem je skupio 639 nastupa do sada. 

Buffon je najavio da ovo nije kraj njegove karijere te da je dobio nekoliko ponuda klubova u kojima bi mogao nastaviti igrati. Četrdesetogodišnji Buffon je u bogatoj karijeri odigrao 1.051 utakmicu noseći dresove Parme (220), Juventusa (655) i italijanske reprezentacije (176). S Juventusom je osvojio devet titula prvaka Italije i četiri Kupa Italije, s Parmom je osvojio jedan Kup Italije i jedan Kup UEFA, a s Italijom je osvojio Svjetsko prvenstvo.


Njegov odlazak je jedan od centralnih događaja ne samo ovog kola, nego i cijele ove sezone u Evropi i svijetu.

Pored Buffonovog oproštaja, nogometna javnost iščekuje veliki okršaj između Lazija i Intera (nedjelja, 20:45 sati). Lazio je četvrti na tabeli s tri boda više od petoplasiranog Intera tako da je rimskom klubu dovoljan remi za potvrdu četvrtog mjesta i za plasman u grupnu fazu Lige prvaka. Interu je za Ligu prvaka neophodna pobjeda koja bi mu osigurala nastup u najelitnijem klupskom takmičenju na svijetu.






Okršaj između Lazija i Intera interesantan je i zbog toga što je to ujedno i utrka za najboljeg strijelca lige. Naime, napadač Lazija Ciro Immobile s 29 golova predvodi listu strijelaca, dok je iza njega napadač Intera Mauro Icardi sa samo jednim golom manje.

Interesantni će biti i okršaji između Milana i Fiorentine (nedjelja, 18:00 sati) te Atalante i Cagliarija (nedjelja, 18:00 sati). Milanu je potrebna pobjeda kako bi osigurao siguran plasman u grupnoj fazi Evropske lige naredne sezone, dok je Atalanti za takav uspjeh potrebna uz Milanov remi ili poraz.


Fiorentina nakon iznenađujućeg domaćeg poraza od Cagliarija u prošlom kolu do plasmana u Evropu, odnosno sedmog mjesta koje vodi u kvalifikacije za Evropsku ligu, može samo uz pomoć čuda, a to je da pobijedi Milan, da Atalanta izgubi od Cagliarija te da pri tome Fiorentina nadjača Atalantinu gol-razliku pošto su u međusobnom ogledu jednaki. Trenutna gol-razlika Fiorentine je +12, dok je gol-razlika Atalante +19.

U borbi za opstanak nalazi se čak pet timova, a to su Chievo, Udinese, Cagliari, SPAL i Crotone, dok su Verona i Benevento već ispali.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.