x

80 POSTO POSLA

Bugatti proizveo 400. Chiron, preostalo još 100 primjeraka

Prelijepi Bugatti Chiron koji krasi zeleni karbon postao je ukupno 400. proizvedeni primjerak, što znači da je kompanija obavila 80 posto planirane proizvodnje W16 hiperautomobila.

Bugatti je 2016. godine saopćio da će proizvesti samo 500 primjeraka Chirona, a u januaru je potvrdio da je rasprodao sve primjerke hiperautomobila uključujući specijalne verzije.

Na fotografijama je 400. proizvedeni primjerak Chirona, a riječ je o modelu Chiron Super Sport. Na njemu je radilo 20 ljudi sa zadatkom da sklope oko 1.800 komponenti koje čine ovaj egzotični automobil. Svaki od članova tima mora voditi računa o svakom detalju ovog ultra skupoh hiperautomobila.

"Svaki dio Chirona je remek-djelo, a sklapanje zahtijeva najposvećenije i naiksusnije specijaliste u svijetu. Naš proces lakiranja, odnosno završni proces, toliko je detaljan da je potrebno do osam slojeva kako bi se dobio željeni efekt. Svaki sloj je poliran do savršenog, dubokog i sjajnog efekta ogledala", izjavio je Cristophe Piochon, predsjednik Bugattija.


Zelena boja karoserije je ukombinovana sa Fierce zalenim detaljima oko prednje makse, u centralnom dijelu naplataka i na drugim mjestima. Super Sport Magnesium felge krase hiperautomobil, dok je poklopac motora u Nocturne boji.

Zelena i crna tema se nastavljaju u unutrašnjosti, koža korištena za presvlačenje je u zelenoj i Beluga crnoj boji, dok upravljač sadrži karbonske detalje. Sky View krov znači da je unutrašnjost osvjetljena prirodnom svjetlošću.


Automobil pokreće 8,0-litarski quad-turbo W16 motor koji razvija 1.578 KS i 1.600 Nm obrtnog momenta.

Proizvodnja posljednjih 100 primjeraka Chirona će sada početi, no ovaj model neće označiti kraj W16 motora. To čast će imati W16 Mistral i trkaći Bolide.


(Klix.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.