x

BYD poziva rivale da se ujedine

Najveći kineski proizvođač električnih automobila, BYD, pozvao je sve kineske proizvođače automobila da se ujedine i sruše svoje zapadne konkurente.

Wang Chuanfu, osnivač BYD-a, dao je ovu izjavu nakon što je kompanija proslavila isporuku svog petomilionitog električnog vozila. Chuanfu je naglasio da je došlo vrijeme za dominaciju kineskih marki. Kineski proizvođači automobila sve više traže nove kupce na Zapadu zbog usporavanja tržišta u Kini, pišu Eenergyportal.eu i South China Morning Post.

Kako navodi Revija HAK, Kina je postigla značajan napredak u sektoru električnih vozila (EV), kapitalizujući državnu podršku i nacionalnu strategiju koja obezbjeđuje dostupnost dijelova za električna vozila. Osim toga, Kina kontroliše većinu kapaciteta za rafinisanje litijuma, vitalnog minerala koji se koristi u proizvodnji baterija. Kina takođe ima pristup grafitu i drugim bitnim komponentama u proizvodnji. Dalje, najveći svetski proizvođač baterija za električna vozila (CATL), nalazi se u kineskom gradu Ningde u pokrajini Fujian. Tu su i ogromno domaće tržište te nezanemariva podrška države. Zbog svega toga, a i jeftinije radne snage, Kina može da ponudi povoljnija električna vozila.

Inače, BYD je nadmašio Teslu kao vodeći svjetski proizvođač električnih automobila, uključujući plug-in hibride i ima cilj da već ove godine nadmaši marku Elona Muska u kategoriji prodaje (isključivo) električnih vozila.

(Revijahak.hr/Autoblog.rs)KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.