x

Čaj od brusnice – topli napitak koji rješava mnoge tegobe

Čaj od brusnice ima blagotvorno dejstvo kod mnogih tegoba, a posebno onih sa urogenitalnim traktom. Osim što ima zdravstvene benefite, ovaj čaj je ukusan i mnogi ga rado piju kao omiljeni topli napitak.

Najviše se uzgaja u Sjevernoj Americi i Kanadi, a za rast joj je neophodno vlažno tlo i hladna klima. Može da izdrži temperaturu i do -40.

Za čaj se najčešće koristi njen list. Zbog velike koncentracije fenolskih glikozida sprječava zadržavanje prisutnih bakterija na zidovima mokraćnog trakta. Prisutni tanini djeluju protivupalno na iritiranu sluzokožu mokraćnih kanala, a isti pozitivno utiču na zdravlje srca, regulišu loš holesterol i poboljšavaju cirkulaciju.


Odličan je laksativ, pomaže varenju i normalizuje rad digestivnog trakta. Hipurična kiselina koja se nalazi u brusnici djeluje kao prirodni antibiotik. Time dobija antibakterijska i antigljivična dejstva. Ovime će dodatno ojačati otpornost organizma i smanjiti mogućnost pojave prehlada i virusa.


Način pripreme: Jednu do dvije kašičice lista brusnice preliti sa 250 ml hladne vode, zagrijati do ključanja, sud poklopiti i ostaviti da odstoji 10 do 15 minuta.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.