x

Tenis u teškoj situaciji

Čak i Australian Open razmatra opciju bez gledatelja

Pandemija Covid-19 hara svijetom, a vrlo negativno se odrazila i na jedan jako popularan sport kao što je tenis.

Početkom prošlog mjeseca organizatori Mastersa u Indian Wellsu otkazali su ovaj turnir, a kasnije su taj promjer slijedili redom svi turniri koji su uslijedili do Wimbledona.

To znači da nećemo gledati kompletnu sezonu na šljaci osim Roland Garrosa koji je pomjeren za kraj septembra, kao ni Wimbledon koji je potpuno otkazan. Teniska sezona je zvanično suspendovana do 13. jula.

Jasno je da i kada se teniseri budu vratili na terene situacija neće biti nimalo jednostavna. Predviđa se da bi se kompletan ostatak ove teniske sezone mogao igrati bez prisustva publike, a o toj opciji čak razmišljaju i organizatori Australian Opena koji bi se trebao igrati tek početkom sljedeće godine.

Ovo je za inostrane medije otkrio izvršni direktor Teniske aoscijacije Australije Craig Tiley.

"Ako masovna okupljanja ne budu dozvoljena ili budu znatno ograničena sljedeće godine, moramo ispitati mogućnost da se turnir organizuje samo za televiziju", poručio je on.

Na taj način je otkrio da organizatori AO ništa neće prepustiti slučaju i da već razmišljaju turniru iako on slijedi tek za devet mjeseci.

Također, on je dodao da postoji i mogućnost karantina za igrače od 14 dana nakon ulaska u zemlju. To svakako ne bi bila dobra opcija, ali ako se bude morala uvesti bit će sprovedena...

"Naravno da se nadamo da će pandemija proći što brže, ali ne znamo koje će od sadašnjih mjera i dalje biti aktuelne, tako da moramo da pravimo srednjoročne i dugoročne planove. Npr, zavisimo mnogo od međunarodnih letova, moramo da ispitamo hoće li igrači morati da budu u karantinu neko vrijeme prije nego što im se dozvoli da se slobodno kreću po Australiji", dodao je on.

Za sada najrealnija opcija kaže kako ćemo tenis opet gledati do augusta, a da publike vjerovatno neće biti do kraja sezone.

Dok se turniri ne igraju, bodovi na ATP listi su zaleđeni.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.