x

Canestrelli, prhki italijanski kolačići

Canestrelli, ukusni italijanski kolačići od prhkog tijesta, izvorno potiču iz regije Pijemont na sjeveru Italiji - postoje brojne verzije canestrellija, ali kolačići u obliku cvijeta s rupom u sredini smatraju se tradicionalnim.

Glavni sastojci od kojih se ova poslastica pravi su brašno, jaja, margarin i šećer. Lako ih je napraviti, a savršen su dodatak popodnevnom čaju, dok se često poslužuju i uz desertno vino.

Smjesa se sjedini za nekoliko minuta, a dodatak korice limuna čini ih neodoljivima. Kolačiće, kada ih napravite, držite u hermetički zatvorenoj posudi do dvije nedjelje, a možete ih i zamrzavati najviše do tri mjeseca.

SASTOJCI:

130 g brašna

75 g šećera u prahu

prstohvat soli

100 g kukuruznog skroba

150 g hladnog, nasjeckanog margarina

1/2 kašičice vanilije

3 tvrdo kuvana jaja

korica pola limuna

PRIPREMA:

Stavite jaja u lonac i prelijte hladnom vodom, zagrijte dok ne proključa, a zatim sklonite sa vatre i ostavite da odstoji deset minuta. Stavite ih zatim pod hladnu vodu. Kad se ohlade jaja, očistite ljusku, odvojite bjelanjak od žumanjka i viljuškom zgnječite samo žumanjke.

Pomiješajte brašno, šećer, so, kukuruzni skrob i koricu limuna, zatim dodajte hladni margarin i vaniliju. Nekoliko puta promiješajte mikserom da se sve sjedini, dodajte žumanjke i miješajte dok se sve opet ne poveže. Na blago pobrašnjenu ravnu površinu izvadite smjesu i lagano mijesite još malo. Zamotajte u foliju i stavite u frižider najmanje sat- dva ili čak preko noći.

Zagrijte rernu na 170 stepeni. Obložite posudu sa dva papira za pečenje. Izvadite tijesto iz frižidera i na blago pobrašnjenoj ravnoj površini počnite sa razvlačenjem pola tijesta na debljinu od jedan centimetar. Zatim pritisnite kalupe i oblikujte kolačiće po želji. Izrezano cvijeće ili neki drugi oblik poredajte na papir za pečenje u posudi i pecite otprilike dvanaest do četrnaest minuta. Imajte na umu da kolačići ne bi trebalo da budu smeđi. Ostavite kolačiće da se ohlade, a zatim ih ukrasite šećerom u prahu.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.