x

Caprese torta, savršen spoj čokolade i badema

Jedna od priča kaže da je kuvar Karmine di Fiore pripremao tortu za tri američka gangstera, koja su na ostrvo u regiji Kampaniji došla kako bi kupila par zaštitnih dokoljenica za znanog mafijaša Ala Kaponea, zaboravio u tijesto dodati brašno.

Caprese torta tradicionalna je italijanska poslastica nastala na ostrvu Kapri, a priprema se od čokolade i badema - bez brašna. Jedna je od onih klasičnih poslastica koje se peku i kod kuće i u poslastičarnicama, a u njoj uživamo gotovo čitav vijek.

NASTALA GREŠKOM

Kao i mnoge poslastice, i ova torta od čokolade i badema nastala je greškom. Kako to obično biva, sasvim neočekivano postala je omiljena torta na mnogim stolovima. Zasluge za recepturu pripadaju kuvaru imena Karmine di Fiore, koji je 1920. godine prvi put ispekao tu tortu u svojoj zanatskoj radionici na ostrvu Kapri.

Jedna priča kaže da je pripremao tortu za tri američka gangstera, koja su na ostrvo u regiji Kampaniji došla kako bi kupila par zaštitnih dokoljenica za znanog mafijaša Ala Kaponea, i zaboravio je u tijesto dodati brašno. Možda zbog uzbuđenosti i straha od greške u pripremi torte za ljude "tog kalibra", ali greška se dogodila - Karmine je zaboravio dodati upravo jedan od glavnih sastojaka. Međutim, finalni se rezultat pokazao izvrsnim, torta je bila prava delicija i ubrzo je postala jedna od najpoznatijih u Italiji, za koju se mahom tražio recept.

Druga legenda spominje austrijsku princezu koja je bila udata za napuljskoga kralja. Princeza je od italijanskih kuvara zatražila da joj naprave poznatu saher tortu, a kako oni nisu bili upoznati s tim receptom napravili su svoju verziju čokoladne torte upotrijebivši bademe koji se u Napulju često koriste.


KAKO SE PRIPREMA TORTA CAPRESE?

Za originalnu tortu potrebni su jaja, mljeveni bademi, tamna čokolada, šećer i margarin. Za posebnu citrusnu notu dodajte i ribanu koricu narandže, a za bolje dizanje kašiku ruma ili konjaka. Budući da torta ne sadrži brašno, posebno je pogodna za sve one koji su na bezglutenskoj ishrani.

RECEPT

SASTOJCI:

(za kalup prečnika 22-24 cm)

4 jaja

150 g šećera u prahu

150 g tamne čokolade

200 g mljevenih ili sjeckanih badema

130 g margarina

Dodatno (po želji):

1 kašika ruma ili konjaka

ribana korica narandže


PRIPREMA:

Na pari otopite čokoladu i margarin i ostavite da se smjesa ohladi. Zatim odvojite žumanca od bjelanaca. Od bjelanaca i polovine šećera u prahu napravite čvrsti snijeg. Žumanca dobro umutite sa šećerom, dodajte otopljenu čokoladu s margarinom i mutite još nekoliko minuta, ali smanjenom brzinom. Smjesi dodajte mljevene bademe pa ih polako umiješajte špatulom.

Dodajte rum, koricu narandže te pomalo snijeg od bjelanjaca, uz pažljivo miješanje. Smjesu izlijte u namašćen kalup (dno obložite papirom za pečenje) pa stavite na pečenje u prethodno zagrijanu rernu na 170 stepeni, te pecite 30 minuta. Čačkalicom provjerite je li gotovo. Torta mora ostati vlažna i kremasta u sredini. Izvadite tortu iz rerne i pustite da se prohladi. Posipajte šećerom u prahu.


(Nezavisne Novine )

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.