x

Četiri doručka koji skidaju salo sa stomaka i usporavaju starenje

Postoje dvije vrste ljudi - oni koji razmišljaju o doručku prije nego što naveče zaspe i oni koji se moraju prisiliti da ujutro nešto pojedu. Bez obzira jeste li ljubitelj doručka ili ne, prvi obrok u danu može pomoći vašem cjelokupnom zdravlju.

Postoje hranjive opcije koje vam mogu pomoći da skinete salo sa stomaka i usporite starenje, navodi Index.hr.

Zobena kaša s voće, orašastim plodovima i sjemenkama

Zobene pahuljice jedan su od najzdravijih doručaka koje možete pojesti. Zob je izvor dijetalnih vlakana i pomaže vam da dulje ostanete siti. Dodavanjem orašastih plodova povećat ćete sadržaj proteina, koji također može pomoći da duže vrijeme ne osjetite glad. Proteini također pomažu u izgradnji mišića i uklanjanju masnoća sa stomaka.

Borovnice i sjemenke lana pružit će kaši prirodnu slatkoću. Sjeme lana bogato je omega-3 masnim kiselinama i moglo bi vam pomoći stabilizovati nivo šećera u krvi. A borovnice su bogate antioksidansima, što može pomoći da vaša koža izgleda bolje.


Jaja ili omlet od povrća

Jaja su nevjerovatan izvor proteina, a omlet s povrćem dodat će hrpu drugih sastojaka bogatih hranjivim tvarima.

Omlet s povrćem pun je zdravih masnoća i proizvoda bogatih antioksidansima koji će se boriti protiv upala. Proteini iz jaja i vlakna iz povrća pomoći će vam da suzbijete apetit na duže vrijeme i prevenirati prejedanje tokom dana.


Orašasti plodovi ili maslac od orašastih plodova

Bez obzira na to dodajete li ih zobenim pahuljicama ili odlučite premazati tostiranih hljeb maslacem od badema, orašasti plodovi i maslac od orašastih plodova mogu pridonijeti zdravom starenju i mršavljenju.

Grčki jogurt

Grčki jogurt odličan je izbor za ljubitelje jogurta jer sadrži više korisnih nutrijenata, a manje dodanih šećera. Grčki jogurt bogat je proteinima, koji čine da se duže osjećamo sitima. Bogat je i kalcijumom, koji je važan u prevenciji starenja i održavanju zdravlja kostiju.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.