x

Četiri eterična ulja koja vam mogu pomoći da se opustite i lakše zaspite!

Loš san može biti uzrokovan različitim dnevnim i hroničnim problemima – problemi na poslu, stres, povišen krvni pritisak ili prosto užurban stil života – tijelo će reagovati na sve ovo tako što će se boriti da se opusti.

Dobra vokest je da prirodne metode često mogu pomoći u poboljšanju sna. Određena eterična ulja, iskorišćena na pravi način, mogu vas udobno smjestiti u zemlju snova.

Nekoliko kapi je obično sve što je potrebno. Sipajte ih u difuzere vazduha ili dodajte ih u lonac sa ključalom vodom, pa udahnite paru ili se jednostavno masirajte ovim uljima. Ovo su najbolja eterična ulja za koja se vjeruje da mogu pomoći pri relaksaciji, a samim tim i boljem snu.

1. Ulje lavande

Dobro poznato po svojim raznovrsnosnim prednostima, ulje lavande je dobra opcija i kada je u pitanju pomoć pri spavanju. U velikoj mjeri, ovo je povezano sa drugim blagodetima koje ulje lavande daje, a koje, kako se tvrdi, uključuju snižavanje otkucaja srca, temperature i krvnog pritiska, sve procese kroz koje telo prolazi kada tone u san.

Navodi se i da ulje lavande smanjuje anksioznost, što je ključno za opuštanje na kraju dugog dana prepunog stresa i napetosti.

2. Ulje kamilice

Umirujući efekti ulja kamilice i njegove prednosti u uspavljivanju su više opšti nego specifični. Direktni efekti ovog ulja na tjelesne ritmove i temperaturu su minimalni, ali kada se rasprši u vazduhu, suptilna cvjetna aroma deluje umirujuće i opuštajuće na um.

Posebno rimska kamilica – sa svojim svežim mirisom sa nijansama jabuke može biti idealna za umirivanje.

3. Ulje peperminta

Prijatna aroma ulja peperminta može da bude opuštajuća, ali još važnije, ako patite od bilo koje sezonske alergije ili osjetljivosti na prašinu, ništa vam neće olakšati simptome bolje ili brže od difuzije ulja od peperminta u vazduhu vaše spavaće sobe. Jednom kada konačno osjetite olakšanje i nos vam se otpuši, prelazak na opuštanje, a zatim i san je iznenadan i siguran.

4. Ulje bergamota

Ulje bergamota je dobro iz više razloga, a kako se tvrdi, posebno za one koji pate od nesanice. Poznato po svojim antiinflamatornim i antibakterijskim svojstvima, ulje bergamota takođe smanjuje krvni pritisak i priprema tijelo za san, na isti način na koji to rade ulje lavande i ulje ilang ilanga.

Međutim, kao dodatna prednost, navodi se da se pokazalo da ulje bergamota smanjuje stresne misli, koje su uobičajena prepreka kvalitetnom odmoru. Stavite nekoliko kapi u lonac vode, potom duboko udahnite isparavanje i san neće zaostati, piše “Intrepidmentalhealth.com”, prenosi Telegraf

Izvor: lifestyle.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.