x

Četiri namirnice koje brišu godine s lica

Adekvatnim odabirom namirnica, kao i unošenjem dovoljne količine tečnosti, možete blagotvorno uticati na izgled i zdravlje kože.

Vjerujemo da ste čuli izreke: "Vi ste ono što jedete" i "Ljepota dolazi iznutra", a kada je u pitanju njega kože, obje su istinine.

Skoro svaka žena želi zdravu i lijepu kožu i upravo su im iz tog razloga ormarići u kupatilu puni raznih hranljivih krema.

Međutim, izgleda da ono što se nalazi na tanjiru određuje koliko će vaša koža biti zdrava, više od krema koja se nalaze u ormariću.

Ishrana za zdravu i lijepu kožu podrazumijeva prije svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

Adekvatnim odabirom namirnica, kao i unošenjem dovoljne količine tečnosti, možete blagotvorno uticati na izgled i zdravlje kože.

Brokule

Kao kompleks vitamina, minerala i karotenoida, ima izuzetno povoljan uticaj na kožu. Brokule sadrže sulforafan koji štiti od stvaranja opekotina kod pretjeranog izlaganja dejstvu sunca.

Riba

Birajte ribe poput skuše, lososa, sardine ili inćuna. Losos sadrži oblije omega 3 masnih kiselina, koje stvaraju zaštitnu membranu oko ćelija tijela.

Što je membrana jača, ćelije su u mogućnosti da zadrže veću količinu vode, a koža potom izgleda ljepše i mlađe. Sitnije ribe bogate zdravim mastima i omega 3 masnim kiselinama djeluju i protiv upalno, te pomažu koži.


Mrkva

Mrkva sadrži beta-karoten koji je veoma bitan za dobar i zdrav ten, obnavlja ćelije kože i štiti je od neželjenih UV zračenja. Također mrkva je bogata vitaminom A i vitaminom C.

Vitamin C pospješuje razvoj kolagena što kožu čini elastičnijom, a također sprječava i nastanak bora. Ishrana bogata vitaminom A, vitaminom C i beta karotenom može spriječiti nastanak mrlja na koži.


Paradajz

Paradajz je još jedna namirnica koja je veoma dobra za zdravlje kože. Bogat je vitaminom C, sadrži i skoro sve karotenoide, a posebno likopen.

Likopen u kombinaciji sa beta-karotenom i luteinom može da zaštiti kožu od oštećenja koja su izazvana zbog prekomjernog izlaganja suncu.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.