x

Vatra i led

Četiri razloga zašto posjetiti Island: Zemlja glečera, termalnih voda i vulkana

Aviokompanija Icelandair uvela je let od Londona do San Francisca s mogućnošću zaustavljanja na Islandu gdje možete provesti do sedam dana bez dodatnih troškova za avionsku kartu. Ovaj potez je bio genijalan jer se dosta turista odlučilo posjetiti zemlju glečera, termalnih voda i vulkana.

Travel Magazine objavio je nekoliko razloga zbog kojih trebate posjetiti najsjeverniju zemlju, zemlju vatre i leda, a na prvom mjestu je Plava laguna. Riječ je o jednoj od najpopularnijih atrakcija na Islandu koja je udaljena samo 20 minuta od aerodroma. Voda je izuzetno zdrava za kožu i nije duboka. 


Crni pijesak i čarobna polja lave okružuju bazen površine 5.000 metara kvadratnih, gdje se šest miliona litara geotermalne morske vode neprekidno obnavlja za održavanje čistoće, kao i da temperatura ostane na ugodnih 37-39 stepeni. Ovdje stavljate maske od blata na lice koje će učiniti da izgledate mlađe, a potom ide tretman algama koje čine kožu mekšom. Ukoliko ogladnite tu je restoran Lava u kojem možete jesti govedinu, janjetinu i ribu s roštilja.


Na drugom mjestu je ronjenje u pukotini Silfra koja razdvaja euroazijsku i sjevernoameričku tektonsku ploču koje se odmiču jedna od druge brzinom od 2 centimetra godišnje i svakih desetak godina prouzroče potrese. Voda je toliko bistra da se vidi i do 100 metara u svakom smjeru. Nema divljeg života, ali možete vidjeti stjenovite formacije u crvenoj, ružičastoj i smeđoj boji. Ronjenje u ovoj pukotini traje 40 minuta.


U ponudi je gledanje kitova do kojih vas vozi kruzer Arctic Adventure. Ovo je jedinstveno iskustvo koje traje dva sata. 


Priču zaokružite vožnjom motornim sankama po glečerima u ponoć. Iako je ponoć mislit ćete da je dan jer sunce ne zalazi. Vožnja traje četiri sata i svi koji su probali savjetuju druge da obavezno dožive i ovo iskustvo. 


Karta od Londona do San Francisca, uz zaustavljanje na Islandu, košta malo više od 500 eura sa svim taksama.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.