x

Chevrolet najavio novi SUV: Njegov klon košta samo 15.400 KM

General Motors uvodi novi model u SUV liniju marke Chevrolet. U kineskim proizvodnim pogonima joint-venture kompanije SAIC-GM-Wuling počinje proizvodnja kompaktnog Chevroleta, crossovera još uvijek nepoznatog imena, s radnom oznakom CN180S.

Ono što je izvjesno je da je riječ o rebrendiranom Baojunu 510, što znači da je Chevrolet drugi put uvodi kineskog klona u svoju paletu, nakon što je Baojun 530 poslužio za nastanak nove generacije Chevrolet Captive.

GM ima velike ambicije s novim modelom: Kompaktni Chevrolet SUV trebao bi se naći u prodaji početkom ljeta u Južnoj Americi, a u budućnosti i na automobilskim tržištima Meksika, Bliskog Istoka, vjerovatno i Rusije i zemalja bivšeg SSSR-a.

Prema podacima koje su automobilski stručnjaci uspjeli saznati, novi model neće imati nikakve razlike u odnosu na izvorni Baojun 510, osim ugradnje logotipa marke Chevrolet, kao i modificirane rešetke hladnjaka. A Baojun 510 je SUV dužine 4220, širine 1740 i visine 1605 mm, s međuosovinskim razmakom od 2550 mm.

Još je nepoznato koji će pogonski agregat koristiti novi model, a u igri su 1,5 litarski atmosferski (112 KS) i 1,2 litarski turbobenzinac (117 KS), spregnuti s 6-stepenim manuelnim ili automatskim mjenjačem. Pogon je na prednji točkove.

Da bi mogao nastupiti u inostranstvu Chevroletov model morat će biti bolje opremljen od kineskog originala, što znači da će dio serijske opreme biti ESP, četiri zračna jastuka, kontrola pritiska u gumama, čemu treba dodati već standardne elemente - multimedijalni sistem sa ekranom osjetljivim na dodir, multifunkcionalni upravljač, klima uređaj, 16-inčne aluminijske felge…

Cijena novog križanca još nije saopćena, ali kao refernca može poslužiti osnovna konfiguracija Baojuna 510 koja na kineskom tržištu košta 15.400 KM!


(Radio Sarajevo)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.