x

Cijelo odjeljenje briznulo u plač! Kada je učenica (15) preminula u školi u Rakovici, razredni je imao najteži zadatak!

Petnaestogodišnjoj I.K., učenici prvog razreda, pozlilo je juče na odmoru između prva dva časa u poslijepodnevnoj smjeni, da bi već u sljedećem trenutku izgubila svijest. Muk, suze i tuga zavladali su beogradskom gimnazijom "Patrijarh Pavle" u opštini Rakovica.

Iako je, kako su ispričali direktor Jasmin Nikolovski i odjeljenski stariješina Petar Ćosić, djevojčica uspješno reanimirana od strane medicinskih radnika, par sati kasnije stigla je tragična vijest da je preminula u Urgentnom centru, najvjerovatnije zbog urođene srčane mane koju je imala.

Petar Ćosić, razredni stariješina I/3, odjeljenja koje je I.K. pohađala, imao je najteži mogući zadatak da tužnu vijest saopšti njenim drugovima iz odjeljenja.

- Kada su me učenici vidjeli na vratima, pretpostavili su šta se dogodilo, prosto su me molili da im ne saopštim strašnu vijest. Kada su čuli, svi su brznuli i plač, to je bilo strašno gledati - ispričao je još uvijek potresen Petar Ćosić.


Fotografije: Ilustracija

Direktor škole, Jasmin Nikolovski, rekao je da se sve dogodilo između dva časa, tačnije na malom odmoru, kao i da je većina profesora i njenih drugara iz odjeljenja odmah pritekla u pomoć.

- Kada se onesvijestila niko nije mogao ni da pretpostavi da će se ovakva tragedija dogoditi. Iako smo znali od samog početka za njene urođene srčane probleme, niko nije ni slutio ovu nesreću. Nije davala nikakve naznake da joj je u bilo kom trenutku bilo loše - rekao je direktor Nikolovski.

Razredni stariješina i direktor, ispričali su da je I.K. bila odlična učenica, koja je išla u O. Š. "14.oktobar", smještenu u istoj zgradi kao i gimnazija koju je pohađala.


- Uvijek je bila nasmijana i radosna, nikada je niko ni od drugara ali ni od profesora, nije gledao drugačije bez obzira što je imala srčanih problema. Družila se sa svima i svi su je veoma voljeli, iako se u školu krenulo prije samo dva mjeseca i svu su relativno jedni drugima novi. Prije dvije nedjelje bili smo na ekskurziji od Višegrada, preko Mokre Gore do Zlatibora. Bila je veoma i sretna, vidjelo se da joj je prijalo - dodao je Petar Ćosić.

Bez obzira na svoj zdravstveni problem, Iva se ranije čak bavila i sportom, a fizičkog se takođe nije suzdržavala.

- Ona i njeni roditelji zapravo nikada nisu tražili poštedu od fizičkog vaspitanja, radila je koliko je mogla i bila je odlična u tome. Inače, imamo samo riječi hvale za nju i njenu porodicu koja je uvijek i u svakom trenutku bila brižna, odmjerena i primjerna - dodao je Nikolovski.


Odmah pošto su u školi saznali za smrt svoje učenice, direktor je odlučio da prekine nastavu u popodnevnoj smjeni. Kada su reporteri danas došli u gimnaziju "Patrijarh Pavle", zatekli su đake u klupama, na hodnicima, dvorištu, ali nigdje nije bilo uobičajene graje. Samo muk, šaputanje i - suze.

Kako su nam rekli, u dogovoru sa Ministarstvom prosvjete, direktor i profesori donijeli su odluku da roditelji učenika koji su išli sa djevojčicom I.K. odluče da li su njihova djeca spremna da dođu danas u školu i da li će to moći da podnesu. Takođe psihološko-pedagoška služba biće u svakom trenutku uz učenike, kao i odjeljenskog starešinu, kako bi im pomogla da se ovakvi teški trenuci lakše prebrode.

I. K. (15) će biti sahranjena u petak na groblju Orlovača.

.

.

.

.

.

.

.

(Republika.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.