x

Cimet + med: To je moćna kombinacija!

Ako budete svakodnevno koristili cimet i med primijetićete mnogobrojne benefite koje imaju na vaš organizam.

Cimet, jedna je od najaromatičnijih začinskih biljaka. On ne samo da daje odličan ukus hrani, već se u tradicionalnoj medicini koristi i kod osoba koje imaju probleme sa viškom kilograma. Posebno je dobar u kombinaciji sa medom jer se vjeruje da njihovo svakodnevno konzumiranje može produžiti život.

Evo na šta sve utiče ovaj magičan miks – cimet i med:

#1 Prehlade

Oni koji pate od uobičajene ili teške prehlade trebalo bi da uzmu jednu kašiku meda pomiješanu sa 1/4 kašičice cimeta u prahu jednom dnevno tokom tri dana. Na ovaj način ćete se riješiti hroničnog kašlja, prehlade i bolova u sinusima.

#2 Imunitet

Svakodnevno korištenje meda i cimeta jača imunitet i štiti tijelo od bakterija i virusa. Med sadrži različite vitamine i veliku količinu željeza. Konstantna upotreba meda i cimeta jača bijela krvna zrnca koja se potom uspješnije bore protiv bakterija i virusa.

#3 Probavne smetnje

Cimet u prahu pomiješajte sa dvije kašike meda i pojedite prije jela. Na taj način ćete moći svariti i najteža jela.

#4 Srce i kardiovaskularni sistem

Napravite smjesu od meda i cimeta u prahu i namažite na hljeb. Ovaj obrok možete jesti svakodnevno za doručak. Smanjuje holesterol i sprečava srčani udar. Osobe koje su već imale srčani udar bi trebalo da praktikuju ovu kombinaciju jer će pomoći spriječiti sljedeći napad.

Redovna upotreba ove kombinacije smanjuje gubitak daha i reguliše otkucaje srca. Kod osoba starije dobi, arterije i vene gube fleksibilnost pa može doći do začepljenja. Ova kombinacija meda i cimeta će pozitivno uticati na vene i arterije.


#5 Umor

Pomiješajte pola kašike meda i pola kašičice cimeta u čaši vode. Popijte u popodnevnim satima kada najčešće osjećate umor. Svakodnevno konzumiranje ovog napitka će povećati vitalnost u roku sedam dana.

#6 Artritis

Dodajte dvije kašike meda u jednu šoljicu vruće vode i jednu kašičicu cimeta u prahu. Ako ovaj napitak redovno pijete, čak i hronični artritis može biti izliječen. Jedno istraživanje je pokazalo da se bolesnici pomoću ovog napitka mogu osloboditi od boli za mjesec dana.

#7 Gubitak kose

Oni koji pate od gubitka kose trebalo bi da pomiješaju jednu kašičicu maslinovog ulja, jednu kašiku meda i jednu kašičicu cimeta u prahu. Nanesite smjesu na tjeme i držite 15 minuta, potom operite kosu.

#8 Urinarne infekcije

Pomiješajte dve kašičiče cimeta u prahu, jednu kašiku meda u čašu mlake vode i popijte. To uništava bakterije u urinarnom traktu.


#9 Holesterol

Pomiješajte dvije kašike meda i tri kašičice cimeta u prahu sa 470ml vode. Ovaj napitak će smanjiti nivo holesterola. Dokazano je da pacijenti koji su redovno pili ovaj napitak barem tri puta dnevno, nakon nekog vremena nisu imali problema sa visokim holesterolom.

#10 Loš dah 

Pomiješajte 1 kašičicu meda i 1 kašičicu cimeta u prahu sa toplom vodom. Svako jutro isperite usnu duplju pa će vaš dah biti svjež tokom cijelog dana.

#11 Ubod insekata

Pomiješajte jednu kašiku meda i dvije kašike mlake vode. Dodajte jednu kašičicu cimeta u prahu, napravite smjesu i umasirajte na ubodene dijelove. Dokazano je da se bol smanjuje u roku od dva minuta.

#12 Rak

Nedavna istraživanja su pokazala da cimet i med mogu pomoći u liječenju raka želuca. Pacijenti, koji boluju od ove vrste raka, trebalo bi da jedu jednu kašiku meda sa jednom kašikom cimeta u prahu, i to svakodnevno tri mjeseca.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.