x

Cimet rolnice, jednostavno savršenstvo ukusa iz Švedske

Cimet rolnice popularno su slatko pecivo porijeklom iz Švedske. Originalni naziv im je kanelbulle, a širom svijeta poznatije su kao cinnamon rolls - pripremaju se od mekanog dizanog tijesta premazanog puterom i posutog mješavinom cimeta i smeđeg šećera, potom zarolanog u rolnice.

Koliko su cimet rolnice poznate u Švedskoj i važne njenim građanima, govori i podatak da se u ovoj skandinavskoj zemlji 4. oktobra proslavlja Kanelbullens dag, odnosno Dan rolnica s cimetom. Obilježavanje ovog praznika relativno je nova tradicija, uvedena od strane Udruženja proizvođača brašna, šećera, kvasca i ostalih osnovnih namirnica potrebnih za pripremanje peciva 1999. godine.

U ovom su udruženju na 40. godišnjicu svog postojanja došli na ideju da posvete dan tom tradicionalnom i toliko voljenom pecivu u Švedskoj, a ideja je među građanima objeručke prihvaćena i od tada je obilježavanje Dana rolnica s cimetom dio neizostavne tradicije.

Inače, cimet rolnice su već dvadesetih godina postale poznate, međutim, samo bogatiji slojevi društva mogli su sebi da ih priušte, jer u to vrijeme su šećer i bijelo brašno bili stvar luksuza. Od sredine 20. vijeka, s poboljšanom ekonomskom situacijom, pecivo postaje svakodnevica u mnogim porodicama, a vremenom i cimet rolnice postaju vjerovatno najpopularnije švedsko pecivo.

Ništa jesen ne doziva kao topla, mekana rolnica s cimetom prelivena slatkom glazurom od krem sira. Ova omiljena poslastica, koja se iz Švedske proširila po cijelom svijetu, vodič je u bezbrižnu oazu u kojoj cijeli stan poprimi toplu notu i miris cimeta.

SASTOJCI:

TIJESTO

245 ml toplog mlijeka

1 kašika suvog kvasca

2 kašike šećera

1 kašičica soli

3 kašike omekšanog maslaca

1 jaje

375 g brašna

FIL

120 g rastopljenog maslaca

220 g smeđeg šećera

2 kašike cimeta

GLAZURA

120 g krem sira

60 g putera

1 šolja šećera u prahu

pola kašičice ekstrakta vanilije

1 do 2 kašike mlijeka

PRIPREMA:

Pomiješajte toplo mlijeko, kvasac, šećer, so, maslac i jaja, brašno, a zatim uključite mikser na malu brzinu. Kada se brašno malo poveže s ostalim sastojcima, povećajte brzinu na srednju opciju. Smjesa za tijesto treba da bude malo ljepljiva i mekana, ali se ne smije lijepiti potpuno za ruke. Dodajte više ili manje brašna dok tijesto ne postigne željenu konzistenciju.

Premijestite tijesto u lagano podmazanu posudu. Pokrijte krpom i pustite da odstoji, tačnije udvostruči veličinu, oko sat vremena. Nakon toga razvaljajte tijesto u oblik pravougaonika i premažite s pola šolje rastopljenog maslaca. U maloj posudi pomiješajte smeđi šećer i cimet i pospite preko maslaca na tijestu. Čvrsto zarolajte tijesto po dužini tako da imate jedan dugi valjak. Upotrijebite oštar nož za rezanje tijesta, te valjak izrežite na dvanaest kriški. Poredajte ih u posudu za pečenje, pokrijte krpom i pustite da se tijesto diže 30 minuta.

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Pecite rolnice oko 15 minuta, dok ne dobiju smeđu boju na vrhu. Dok se cimet rolnice peku, napravite glazuru od krem sira - umutite krem sir i maslac dok ne postanu lagani i pahuljasti. Zatim dodajte šećer u prahu, ekstrakt vanilije i mlijeko. Prelijte preko rolnica i uživajte u ukusima.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.