x

Citroen C1 nestaje s tržišta. Neće biti nasljednika

Nakon 17 godina i dvije generacije, najmanji model u Citroenovoj ponudi službeno je nestao s tržišta. Tako se opraštamo od još jednog predstavnika segmenta A. Njegovo mjesto posredno će zauzeti veći C3 i manji električar Ami.

Nekada su bili dio svakodnevice evropskih gradova, a danas polako postaju vrsta koja izumire. U eri sve strožih standarda emisije izduvnih gasova, sigurnosnih zahtjeva i rastuće inflacije, automobili A segmenta više nisu ekonomski isplativi. Nije ni čudo što je Citroen odlučio ne odustati od nasljednika C1.

Automobil proizveden u saradnji s Peugeotom i Toyotom u Kolinu u Češkoj konačno nestaje s tržišta nakon 17 godina i dvije generacije. U mnogim evropskim zemljama dugo je nedostupan. Ali sada se svijetlo zauvijek ugasilo.


Toyota je twin Aygo promijenila u crossover vlastitog dizajna, koji će se marketinški i cjenovno pozicionirati više nego dosad. Peugeot i Citroen su odlučili pustiti. Prema najavi proizvođača, kupcima ostaje veća alternativa u obliku C3 i malenog, električnog Amija.


Kako ne bi ostao nedorečen, Citroen će na nekim tržištima predstaviti jeftiniju razinu opreme C3 pod nazivom You. Takav je automobil upravo debitovao u Velikoj Britaniji po cijeni od 12.995 funti, što ga čini jeftinijim od najskupljeg C1 izdanja do sada, uz pristojnu opremu (klima i tempomat su standard).

Ovo je lijep odnos prema kupcima, što ne mijenja činjenicu da mali automobili više nisu prioritet za proizvođače. 108, C1 ili dizelski Twingo su nažalost samo početak.


(Automobili.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.