x

Citroen završio sa dizel motorima

Nesumnjivo je da je Volkswagenov skandal Dieselgate ubrzao usvajanje elektrifikovanih pogonskih sklopova u automobilskoj industriji pa mnogi proizvođači automobila sada napuštaju ovu vrstu goriva. Posljednji koji se pridružio rastućoj listi marki koje se opraštaju od dizela jeste Citroen.

Nedavno predstavljeni C5 X biće dostupan u Evropi samo sa benzinskim ili hibridnim pogonom. Njegovi prethodnici su prodavani sa nekim od najboljih dizel motora na tržištu, međutim, Citroen vjeruje da su dani dizel motora odbrojani. U stvari, izvršni direktor kompanije je rekao da je zadovoljan kako su se stvari razvijale.

"Izuzetno sam hladnokrvan prema dizelu", rekao je izvršni direktor Citroena Vincent Cobee za Autocar u nedavnom intervjuu. "Bilo je 80 odsto segmenta prije pet godina, a manje od 50 odsto prošle godine; to bi moglo da bude manje od 15 odsto za tri ili četiri godine“.


Naravno, Citroen još uvijek možete kupiti na dizel.

Koliko smo razumjeli, Citroen će najvjerovatnije prestati da ulaže novac u razvoj novih dizel motora, mada će postojeći ostati u prodaji još nekoliko godina.


Citroen nije jedini proizvođač automobila koji u narednih nekoliko godina namjerava da zaustavi prodaju dizel automobila. Nedavno je Renault najavio slične planove, a prije toga kompanije kao što su Hyundai, Nissan, Volvo i druge donijele su istu odluku, prenosi automobili.ba.

Mercedes-Benz, BMW, Audi, Volkswagen i još nekolicina, međutim, i dalje vjeruju da dizel motor ima budućnost.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.