x

Crna predviđanja se počela ostvarivati u BiH: Samo u jednom danu u jednoj firmi podijeljeno 500 otkaza!

U kompaniji „Standard“ iz Ilijaša, koja se bavi proizvodnjom namještaja, čak 500 radnika dobilo je otkaze, kazao je za „Avaz“ predsjednik Asocijacije drvoprerađivača BiH Suad Ećo.

- Jutros (jučer ujutru, op. a.) sam dobio i zvanično da je 500 radnika dobilo otkaz, upitno je i radno mjesto za ovih 400 radnika, koliko je ostalo. Oni imaju ugovore na neodređeno, a razmatra se da se i njima da otkaz, ali treba ispoštovati zakon u ovom slučaju - pojasnio je Ećo.

Krizni štabovi

Dodao je da je ovaj crni scenarij predvidio još prošle sedmice.

- Sad imamo još jednu kompaniju u Sarajevu koja priprema otkaze za 500 radnika, a najvjerovatnije će se to desiti u ponedjeljak ili utorak. To su informacije s terena - rekao je Ećo.


Prema njegovim riječima, Udruženje poslodavaca ima definirane prijedloge kako bi se sve ovo zaustavilo.

- Međutim, niko da nas shvati ozbiljno i sasluša. Pregovaramo s kriznim štabovima za ekonomiju i u KS, ali i na nivou FBiH. Nastojimo da nađemo rješenje za ove radnike koji su ostali bez posla, želimo im pomoći. Mjere koje bi se trebale donijeti moraju se usvojiti po hitnoj proceduri, kasno će biti ako se to desi u četvrtak ili petak naredne sedmice - poručio je Ećo.

On kaže da stalno prima pozive poslodavaca koji ga pitaju šta da rade s radnicima od aprila.


- Dakle, nije upitan mart, poslodavci će isplatiti martovske plaće i doprinose, ali za dalje je sve upitno. Kako da se nastavi poslovanje od 1. aprila, a da ne govorim da mi imamo probleme od februara zbog pandemije koronavirusa - istakao je Ećo.

Imamo rješenje

Dodao je da poslodavci imaju rješenje, a pod broj jedan je da plaćanje PDV-a treba prolongirati.

- Kako će kompanije koje ne rade platiti PDV? Drugi zahtjev je da se prolongira plaćanje doprinosa za februar, mart i april. Treći zahtjev je da se prolongira plaćanje poreza na dohodak, da se omogući prolongiranje plaćanja poreza na dobit za prethodnu godinu. Tražili smo i odgađanje plaćanja kredita za sva pravna lica koja su pogođena pandemijom koronavirusa. To su bili naši prijedlozi - pojasnio je Ećo.

Poslodavci da se dogovore s radnicima

- Predlažemo da se poslodavci sa svojim radnicima dogovore o plaćama, tačnije iznosu koji mogu isplatiti, a kako se ne bi davali otkazi. Oni koji nisu pogođeni ovim problemom neka isplate maksimum, a oni koji ne rade neka se dogovore s radnicima - kaže Ećo.

.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.