x

Čudo na sjeveru

Crni hotel iznad arktičkog kruga koji proizvodi energiju

Hotel će biti izgrađen na obali fjorda Holandsfjorden, u podnožju planine Almlifjellet, a njegov kružni oblik pružit će panoramski pogled na fjord i iskustvo života u sklopu prirode.

Na dalekom, dalekom sjeveru, tik iznad arktičkog kruga, u nastajanju je jedinstveni hotel. Prvi "powerhouse" hotel u svijetu, Svart. Ovaj objekt ne samo da će trošiti oko 85 posto energije manje od prosječnog hotela, već će i sam proizvoditi energiju. Nešto što je za njegove tvorce bilo apsolutno nužno da bi ga uopće izgradili na Arktiku.

Naime, "powerhouse" termin označava zgrade koje same proizvode energiju, a prema računici stručnjaka, u periodu od 60 godina proizvest će više obnovljive energije od one ukupno utrošene da se zgrada izgradi, za njeno potencijalno rušanje te energije koja se svakodnevno koristi dok je objekt u upotrebi.

Njegovi tvorci, norveški Arctic Adventures, arhitektonska tvrtka Snøhetta, Asplan Viak i Skanska osjećali su dužnost prema čuvanju prirodnih ljepota, flore i faune u ovim krajevima. Htjeli su dizajnirati zgradu koja će imati minimalnan učinak na okoliš, rijetke biljke, čiste vode i led ledenjaka Svartisen, u čijem je podnožju Svart smješten. Svart na norveškom znači "crn", a njegovo ime je posveta ledenjaku Svartisenu.

Hotel će biti izgrađen na obali fjorda Holandsfjorden, u podnožju planine Almlifjellet, a njegov kružni oblik pružit će panoramski pogled na fjord i iskustvo života u sklopu prirode.

Samu konstrukciju inspirirala je lokalna drvena struktura koja se koristi za sušenje ribe i tradicionalna "kućica" koju koriste ribari. Drveni stupovi od kojih je izgrađena glavna konstrukcija hotela pružaju se nekoliko metara ispod površine fjorda, a usto su otporni na vremenske uvjete. Stupovi imaju minimalan učinak na prirodu, a hotelu daju gotovo proziran izgled.

Ispod soba pruža se drveno šetalište koje će ljeti gosti moći koristiti za šetnje, dok će zimi služiti kao spremište za čamce i kajake.

Za one koji žele istražiti okolinu, mogu to učiniti jedino brodom, koji će također biti energetski neutralan, a planira se uvesti i linija koja će putnike tim istim brodom prevoziti od grada Bodo do hotela.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.