x

Cruffin: Spoj mafina i kroasana u neodoljivoj poslastici

Život je prekratak. Prvo pojedi desert, poznate su riječi američke književnice Ernestine Ulmer s kojima bi se mnogi usaglasili.

Za sve obožavaoce mafina i(li) kroasana ekspanziju na tržištu poslastica doživjela je simbioza ta dva jela sačinjena u neodoljivi cruffin.

Cruffin je desert od lisnatog tijesta s bogatom kremastom unutrašnjosti, nastao spajanjem mnogima omiljenog francuskog kroasana i američkog mafina.

Upravo ovaj desert na fantastičan način spaja teksture ove dvije popularne poslastice u sasvim novo i neodoljivo ukusno slatko iskustvo. Ukoliko na društvenoj mreži Instagram (naravno da je cruffin Instagram friendly slatkiš) ukucate ovaj pojam, pronaći ćete preko 30.000 fotografija.

Prvi cruffin, naime, nastao je još davne 2013. godine u australijskoj pekari "Lune Croissanterie".

Popularna pekarna dovela je recepturu do savršenstva, a miris cruffina osjetitio se i nekoliko ulica dalje.

Iz nepoznatog razloga cruffin je tada prošao relativno ispod radara i nije privukao pažnju, sve dok ideju nije preuzela pekara "Mr. Holmes Bakehouse" iz San Franciska i krajem 2014. prijavila patent. Međutim, u martu 2015. je ukraden tajni recept. Krivac nikada nije nađen, no to je doprinijelo da cijeli svijet poludi za ovom poslasticom.


Sastojci za cruffine:

300 g glatkog brašna

80 g maslaca + 20 g za premazivanje

2 vanilin šećera

1 paket suvog kvasca

150 ml tople vode

prstohvat soli

cimet i šećer za posipanje

Sastojci za kremu od vanilije:

300 ml mlijeka

50 g šećera

1 kašika ekstrakta vanilije

1 vrećica pudinga od vanilije

2 žumanceta


Priprema:

Uključite rernu na 200 stepeni. U toplu vodu sipajte vanilin šećer i kvasac te ostavite desetak minuta da se aktivira. U odvojenu zdjelu pomiješajte brašno, so i postepeno dolijevajte vodu pa počnite mijesiti tijesto. Otopite i rashladite maslac te s vanilijom dolijevajte postepeno dok tijesto ne postane svilenkasto i glatko. Pokrijte i ostavite da se udvostruči barem pola sata, a zatim podijelite na šest dijelova u loptice. Pokrite ih folijom i ostavite još 10 minuta. Razvaljajte svaku lopticu što tanje pa zarolajte u rolicu. Formirajte valjkasti oblik i stavite cruffin u kalup za mafine te premažite maslacem. Pecite 25 minuta na 200 stepeni. Za punjenje prokuvajte 2/3 mlijeka sa šećerom, a ostatak umiješajte s pudingom i žumancima pa dodajte kuvanom mlijeku uz neprestano miješanje. Ostavite pet minuta da se ohladi i stisne. Svaki cruffin udubite drškom od drvene kuvače i napunite smjesom. Po želji posipajte mješavinom šećera i cimeta.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.