x

Čudesna pećina: Jedinstveno skrovište u Italiji zbog kojeg se isplati pomučiti

Da biste stigli do čudesnog utočišta treba krenuti u pećine Frasassi u zeleno srce regije Marche koja oduševljava na svakom koraku...

Valadier je jedna je od najbolje skrivenih kapelica u Italiji i remek-djelo neoklasicizma koje se smjestiolo nedaleko od Genge, slikovitog sela u Anconi.

Da biste stigli do neobične kapelice koja plijeni pažnju treba krenuti u pećine Frasassi u zeleno srce regije Marche, po kojima je i poznat Parco Naturale Regionale della Gola della Rossa e di Frasassi.


Osim puno riječi u nazivu, park prirode obiluje i biserima kulture, arhitekture i prirode. Mreža planinarskih i pješačkih puteva privlači trekere sa svih strana svijeta, a Valadier je mnogima obavezna destinacija.

Pećina u kojoj se nalazi u 10. stoljeću je služila kao skrovište od neprijatelja, a crkvicu je oko 700 godina kasnije sagradio arhitekt Giuseppe Valadier za sve one koji traže oprost. Izgrađena je od sedrenih blokova u oktagonalnom planu, a mramorni kip koji je krasio unutrašnjost u međuvremenu je zamijenjen replikom iz sigurnosnih razloga.

Najbolji put do Valadiere ide cestom od sela Genga pa kreće uspon od otprilike 700 metara. Pritom se treba i malo uznojiti, ali trud se nagrađuje jednom od najljepših talijanskih remek-djela u prirodi.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.