x

Da li godine majke utiču na inteligenciju djeteta?

Utvrđeno je da djeca koju su mame rodile u tridesetim godinama imaju bolje kognitivne sposobnosti .

Žene danas uglavnom rađaju kasnije nego što je to bio slučaj sa ženama prije nekoliko decenija, a razlozi za to su brojni. Kada će žena roditi zavisi od mnogo čega – kada je pronašla odgovarajućeg partnera, kada se ona osjeća psihički spremno za dijete. A da li godine majke mogu da utiču na inteligenciju djeteta?

Ako je vjerovati istraživanjima, mogu. Sprovedene studije su pokazale da majke u tridesetim rađaju pametniju djecu nego žene u dvadesetim ili četrdesetim.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 18.000 djece u Velikoj Britaniji pratilo je njihov razvoj, kako bi ispitali uticaj majčinih godina na inteligenciju djece.

Utvrđeno je da djeca koju su mame rodile u tridesetim godinama imaju bolje kognitivne sposobnosti u odnosu na mališane čije su majke u dvadesetim ili četrdesetim.

Osim toga, pokazalo se da žene koje su djecu rodile u četrdesetim u igri sa djecom provode manje vremena nego neke mlađe majke, i njihova djeca su sklonija gojaznosti.

-Žene koje prvo dijete dobiju u tridesetim godinama uglavnom su obrazovane, bolje zarađuju, veće su šanse da su u stabilnoj vezi, vode zdraviji život, redovno idu kod ljekara i trudnoće su planirane- kaže jedna od autorki istraživanja Alis Goazis.

Ona ističe da su, pak, starije majke manje sklone pušenju, one češće doje svoje bebe i češće im čitaju knjige.

Dakle, kada se sve sabere i oduzme, moglo bi se reći da u kojim god godinama rodite bebu, to ima svojih prednosti i mana. Tako da, ipak su najbolje godine za rađanje onda kada se vi osjetite spremnim da budete roditelj.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.