x

DA LI JE POČEO TREĆI SVJETSKI RAT? CIJELA PLANETA STREPI: Amerika, Francuska i Britanija izvele napad na Siriju! Zastrašujući prizori! (FOTO+VIDEO)

Sjedinjene Države, zajedno sa Francuskom i Velikim Britanijom započele su vojnu operaciju protiv Sirije, oko 3.25 časova po centralnoevropskom vremenu! Nekoliko minuta prije početka udara na Siriju, BBC i američki mediji su prenijeli da je predsjednik Donald Tramp odobrio američke vojne napade na metama u Siriji, odnosno po ciljevima skladišta navodnog hemijskog oružja.

4:55 - Danford je rekao da je večerašnja runda vazdušnih napada gotova. Američki zvaničnici poručuju da je cilj "da se pošalje jasna poruka Asadu". Nema podataka o eventualnim američkim gubicima.

4:50 - Sirijska državna televizija javlja da je protivvazdušna odbrana oborila 13 projektila iznad Damaska.

4:42 - Pentagon kaže da su bombardovanja u Siriju jedini put da pošalju snažnu poruku Asadu.

4:33 - BOMBARDOVANJE SIRIJE neće ostati bez posljedica - ruski ambasador u SAD-u

Tramp je rekao da su napadi pokrenuti u saradnji sa Velikom Britanijom i Francuskom kao „snažno sredstvo odvraćanja od proizvodnje, širenja i upotrebe hemijskog oružja“.


- Naredio sam oružanim snagama SAD da počnu precizne napade na mete povezane sa arsenalom hemijskog naoružanja sirijskog diktatora Bašara el Asada - rekao je Tramp.

Američki predsjednik je rekao da zajednički odgovor Amerike, Britanije i Francuske na, kako ističe, zločine uključuje sve instrumente njihove nacionalne moći: vojnu, ekonomsku i diplomatsku. Tramp je naveo da će akcija trajati sve dok, kako je rekao, sirijski režim ne prestane da koristi hemijsko naoružanje.

Prema izvještajima, napadi predvođeni Sjedinjenim Američkim Državama pogodili su istraživački objekat koji se nalazi u glavnom gradu Damasku. Sirijski državni mediji saopštili su da su vazdušni udari imali za cilj Damask i okolna područja.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije izjavilo je da su koristile rakete „Storm Shadov“ kako bi napadale sirijski vojni objekat udaljeni oko 24 kilometra zapadno od Homsa, tvrdeći da s na toj lokaciji drži hemijsko oružje.



SAD koriste Tomahavk krstareće rakete za napad na više meta u Siriji.

Protivvazdušna odbrana Sirije dejstvovala je na 13 projektila u oblasti Kisvah južno od Damaska, javila je državna televizija SANA.


Načelnih združenog generalštaba oružanih snaga SAD, general Džozef Danford rekao je da Rusima nije unaprijed dostavljen spisak ciljeva, kao i da su u talasu napada pogođene tri lokacije, hemijski kompleks u Damasku, skladište u Homsu, kao i još jedan komandni centar.

Desetak eksplozija u Damasku. Si-En-En javlja, pozivajući se na vojne zvaničnike, da je ovo samo prvi u nizu napada na sirijske položaje.

Sirijska državna televizija javlja da protivvazdušna odbrana dejstvuje protiv aviona koji učestvuju u napadu. Rojters javlja da je pogođen naučni centar u Damasku.


(Pink.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.