x

POLITIČKE IGRE

Da li su Rusi osudili Griner na 9 godina robije kako bi je razmijenili za svog dilera oružjem?

Slavna američka košarkašica Brittney Griner jučer je osuđena u Rusiji na devet godina zatvora zbog posjedovanja kanabisovog ulja, a mnogi su zgroženi visinom izrečene kazne.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden je odmah reagovao i poručio da je "Rusija nelegalno zatvorila Griner" i odmah zatražio njeno oslobađanje.

Griner, jedna od najboljih centara u historiji, je uhapšena na aerodromu u Moskvi u februaru ove godine kada su joj pronašli ulje kanabisa u torbi, a zbog toga joj je prijetilo do deset godina zatvora.

Sud u Himkiju odredio skoro maksimalnu kaznu, a mnogi analitičari misle kako se radi isključivo o političkoj odluci jer će sada Rusi imati jako oružje u pregovorima oko razmjene zatvorenika.


Biden i ruski predsjednik Putin su prošle godine postigli sporazum o razmjeni zatvorenika, a u aprilu ove godine su razmijenjeni nekadašnji američki marinac Trevor Reed i ruski pilot Konstantin Jarošenko. Reed je osuđen zbog napada na policiju, a Jarošenko za trgovinu drogom.

Amerikanci mjesecima traže od Rusije da iz zatvora pusti još jednog marinca, Paula Whelana, koji je optužen za špijunažu, dok je Putin zauzvrat tražio oslobađanje Viktora Bouta, poznatog trgovca oružjem koji je u SAD-u osuđen na 25 godina robije.


Kada američka administracija nije pristala na to, Rusi su u Griner vidjeli idealnu priliku za nove pregovore, te bi upravo u tome mogao ležati razlog zašto je slavna košarkašica osuđena na čak devet godina zatvora.

U narednom periodu ćemo vidjeti da li je to istina, odnosno da li će Griner i Whelan biti razmijenjeni za 55-godišnjeg Bouta, poznatog po nadimku "trgovac smrću" koji je 2008. uhapšen na Tajlandu, a u aprilu 2012. u SAD-u osuđen na 25 godina zatvora.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.