x

Dacia ispred Tesle

Najpoželjnijni električni automobil sa ekološke tačke gledišta je Dacia Spring.

Laskavu titulu rumunskom električnom automobilu dodijelio je GreenNCAP, koji sprovodi testove sa ciljem da procijeni ekološku efikasnost današnjih automobila.

Mali Spring se na taj način pozicionirao ispred mnogo skupljih električnih modela, kao što su Tesla Model 3 i Audi Q4 etron.

Da je Dacia jedan od glavnih kandidata za titulu ovogodišnjeg pobjednika bilo je jasno već ljetos kada je na tri od četiri testa dobila maksimalne ocjene.

Pokreće ga skromni elektromotor od 45 KS, pa Spring nije naročito brz, ali je zato izuzetno praktičan u urbanim uslovima.

Potrošnja energije bila je niža od GreenNCAPovog praga maksimalnog broja poena, sa značajno većom potrošnjom na autoputu.

Pritom, 89% energije izvučene iz električne mreže može se iskoristiti na izlazu baterije, navodi se u obrazloženju odluke GreenNCAPa.

Očekivano, u oblasti indeksa gasova staklene bašte, Spring dobija najviše ocjene zahvaljujući ekonomičnom električnom pogonu.

Konačan rezultat je pet zvezdica i indeks 9,9, tako da Dacia predstavlja primjer drugima, zaključuje GreenNCAP.

Testirani Spring imao je gume 165/70R14 sa indeksom nosivosti i brzine od 81H. Deklarisani kapacitet baterije je 26,8 kWh, a deklarisana autonomija 230 km, odnosno 314 km u gradskoj vožnji.

Njegova deklarisana potrošnja je 13,9 kWh/100 km, a masa vozila je 970 kg. Međutim, na temperaturi od 23⁰C na autoputu ima domet od svega 140 km.

(B92)


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.