x

Dalibor Mrdić o radu na televiziji, ljubavi prema muzici i snimanju spotova za muzičke zvijezde

Dalibor Mrdić dugogodišnji je novinar i voditelj koji će uskoro obilježiti i prvu godinu rada na N1 televiziji. Javnosti u BiH prepoznatljiv je po svojim ranijim angažmanima na BN TV, ali i radiju i nekoliko regionalnih časopisa. Profesionalnu karijeru uspješno gradi već 25 godina, prošao je nekoliko redakcija i jedno je od rijetkih imena u našoj zemlji koje je znanje i vještine sticao kroz sve oblike medijskog rada.

- Radio mi je prva ljubav i baš nedavno sam se sjetio kako sam još kao dijete, na putu od kuće do škole i nazad, uvijek vodio neku moju „zamišljenu“ radio-emisiju. Poslije su došle neke druge životne želje i planovi, ali eto, ipak mi se desio radio. Radio ima tu svoju prednost da vas ljudi ne vide, ne znaju kako izgledate, što vam daje dodatni osjećaj slobode. Dosta je brži medij i dopušta mnogo improvizacije. S druge strane, rad u novinama znači da ipak ostane neki pisani trag onoga čemu ste posvetili određeno vrijeme i pažnju. A televizija... Televizija melje ljude, ali je nekako logičan slijed rada u novinarstvu-govori Mrdić. 

U karijeri je realizirao više od 100 intervjua sa sagovornicima iz različitih oblasti, među kojima su Rade Šerbedžija, Seka Sablić, Zdravko Čolić, Mustafa Nadarević, Bajaga, Jasna Diklić, Robert Prosinečki, Nebojša Glogovac... 

Osim medija, gaji i ljubav prema muzici. Rad na televiziji u njemu je pobudio interesovanje i za video produkciju, tako da već sedam godina kroz matičnu kuću Invenio Films snima i producira TV reklame i muzičke spotove za brojna poznata domaća i regionalna muzička imena, a koji bilježe veliku popularnost i gledanost. 

- Sve je počelo mojim dolaskom na televiziju, prije 16 godina. Uvijek su me zanimali i drugi segmenti posla, pa tako i TV montaža. U tom periodu je nekim kolegama, koji su se usput privatno bavili video- produkcijom, zatrebao saradnik i tu je počeo moj angažman na muzičkim spotovima i TV reklamama. Nakon par godina oformio sam sopstveni tim, koji uz mene čine Dejan Čabrilo, direktor fotografije, i Igor Lale, zadužen za postprodukciju i grafički dizajn. Naša mala radionica pokretnih slika, kako volim reći za Invenio Films, za ovih sedam godina koliko postojimo, producirala je i snimila zaista veliki broj muzičkih spotova. Sve je počelo sa Zuzi Zu, potom je došla saradnja sa Almom Čardžić, pa sa Halidom Bešlićem, „Crvenom jabukom“, grupom „Piloti“, Šerifom Konjevićem, Igorom Vukojevićem, grupom „Komuna“, Eminom Tufo... Prema platformi Youtube, najgledaniji spot koji smo radili je „Romanija“ Halida Bešlića, koji do sada ima gotovo 18 miliona pregleda- govori Dalibor te dodaje da bi mu u sferi video produkcije izazov bio saradnja sa nekim iz rock n’ roll miljea, poput „Parnog valjka“, „Bajage i Instruktora“, „Leta 3“ ili Gibonnija.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.