x

na licu mjesta

Dan nezavisnosti obilježen u Mostaru: Skok sa Starog mosta!

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe danas su na mostarskim Šehitlucima predstavnici federalnih, kantonalnih i gradskih vlasti te boračkih organizacija i brojnih drugih udruženja povodom Dana nezavisnosti odali počast braniocima Mostara i Hercegovine.

Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, Šerif Špago, čestitavši ovaj praznik svim građanima Mostara i HNK ukazao je na važnost ovog, jednog od najznačajnijih datuma u historiji BiH.

Nažalost, kako je naveo, nakon referenduma gdje su građani skoro dvotrećinskom većinom odlučili da BiH svoj put nastavlja kao nezavisna i samostalna država, uslijedila je brutalna agresija na našu državu.


Foto: Avaz

- Prva obaveza svih nas jeste da se danas sjetimo naših saboraca koji su u odbrani jedine nam domovine dali svoje živote. Danas se ne trebamo baviti onima koji ne obilježavaju Dan nezavisnosti, te politike treba ignoirisati, jer , naša obaveza je da daleko bolje i temeljitije radimo na unapređenju uslova života naših građana, a potom se angažovati da ispunimo uslove kako bi BiH postala dio Evropske unije i NATO saveza - kazao je Špago.


Na Šehitlucima je bila i porodica legendarnog komandanta Mithada Hujdura Hujke koji su pred dušu svoga supruga, oca i djeda proučili Fatihu te položili cvijeće.

Nakon Šehitluka Dan nezavisnosti je, u organizaciji Kluba skakača u vodu „Mostari“, obilježen skokom sa Starog mosta, kojeg je tačno u podne izveo Ermin Sarić.

Ovom događaju su, također, prisustvovali brojni građani i školarci.


Izvor: Avaz

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.